Paramedisch Interventie Team krijgt extra voertuigen in Antwerpen

Het aantal zogenaamde PIT-voertuigen, voor paramedische interventieteams, wordt in Antwerpen opgevoerd van één naar drie. "Mensen moeten zo sneller de gepaste zorg krijgen", meldt Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS), de toekomstige koepel boven de GZA- en ZNA-ziekenhuizen.

"PIT-voertuigen hebben meer mogelijkheden en uitrusting aan boord dan ambulances", klinkt het bij woordvoerder Tom Van de Vreken. "Ze zullen een deel van de oproepen beantwoorden waarvoor nu nog te vaak een MUG (mobiele urgentie groep) moet uitrukken." 

Of de druk op de MUG effectief zal dalen, moet de toekomst uitwijzen. Op dit moment is er slechts één PIT-voertuig in de stad Antwerpen. Vanaf maandag zullen er twee beschikbaar zijn, in april volgt het derde voertuig. 

"Elke twee uur maakt ons PIT-voertuig een rit", weet Caitlin Van Herzele, afdelingshoofd op de spoed van ZNA Middelheim. "Dat zijn bijna 4.500 ritten per jaar. Door het grote aantal oproepen is het voertuig constant op de baan. Voor een stad als Antwerpen is één voertuig te weinig. Bovendien kan een PIT-voertuig medicatie toedienen, dat mag een ambulance niet doen."

4 MUG’s en 3 PIT’s bij Ziekenhuis aan de Stroom 
Met de twee extra PIT’s gaat Ziekenhuis aan de Stroom in op een oproep van de federale overheid om het aantal PIT's uit te breiden. In totaal zal ZAS in de stad Antwerpen vier MUG’s en drie PIT’s hebben. ​ 

  • GZA Ziekenhuizen campus Sint-Vincentius: 1 MUG en 1 PIT ​ 
  • ZNA Cadix: 1 MUG + 1 PIT 
  • ZNA Middelheim: 1 MUG en 1 PIT samen met GZA Ziekenhuizen campus Sint-Augustinus (beurtrol per week) ​ 

ZNA Jan Palfijn: 1 MUG samen met AZ Klina (beurtrol per week) 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.