Philips geeft veiligheidsmelding MRI-scanners

Medisch technologiebedrijf Philips geeft een veiligheidsmelding voor zo'n 340 medische scanners omdat zich mogelijk gevaarlijke situaties kunnen voordoen. Het gaat om MRI-scanners die het bedrijf tussen 2005 en 2014 verkocht.

Een magneet van MRI-scanners kan in sommige gevallen oververhit raken, waarna vloeibaar helium verdampt. Normaal gesproken wordt dat heliumgas afgevoerd. Maar volgens de Amerikaanse toezichthouder FDA kan bij Philips' scanner van het type Panorama 1.0T HFO zoveel druk ontstaan door het opgehoopte gas dat het risico op ontploffing ontstaat.

Philips laat weten dat er één incident bekend is met dit type MRI-scanner, waarbij schade aan het systeem ontstond. Dit gebeurde toen monteurs de magneet verwijderden en naar verluidt "de gebruiksaanwijzingen van Philips niet opvolgden." Vooralsnog zijn er geen gevallen van gezondheidsschade of verwondingen bekend.

Philips bekemtoont dat dit geen recall/terugroepactie is maar een veiligheidsmelding. In België zijn er geen betrokken klanten en staan deze scanners niet. In Nederland staat er 1 Panorama MRI scanner, en die is gecontroleerd en vrijgegeven.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.