Protestacties bij Vlaamse regeringspartijen tegen wachtlijsten in gehandicaptenzorg

Een tiental mensen heeft maandagmiddag bij de Vlaamse regeringspartijen actie gevoerd tegen de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg. De actie werd mee ondersteund door mensenrechtenorganisatie GRIP, een vzw die zich inzet voor Gelijke Rechten voor iedere persoon met een handicap.

De actievoerders hebben verkleed als aap en met blinddoeken, koptelefoons en plakkers voor de mond een bezoek gebracht aan de partijhoofdkwartieren. Ze werden ontvangen door voormalig Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) en een medewerker van de studiedienst van N-VA. Ook bij Open VLD werd de delegatie te woord gestaan.

"Personen met een handicap pikken het niet meer dat ze voor aap staan op de wachtlijst", zeggen de actievoerders, onder wie ervaringsdeskundigen en mantelzorgers die gehandicapten op de wachtlijst bijstaan. "Wij willen gezien en gehoord worden en wensen dat beleidsmakers zich uitspreken voor ons recht op ondersteuning. We doorlopen een procedure en onze ondersteuningsnood wordt erkend, maar vervolgens worden we geparkeerd op een wachtlijst."

"We voelen ons tweederangsburgers en ons leven staat on hold. Iedereen zou na het succesvol doorlopen van de procedure meteen zijn of haar ondersteuningsbudget moeten krijgen", vinden de actievoerders. "Daarom voeren we iedere maand opnieuw actie." 

Het is de tweede activiteit in een reeks van maandelijkse acties voor personen met een handicap. In een eerste actie, op 15 september, werd contact gelegd met minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V). "We riepen de Vlaamse regering op om middelen vrij te maken en om de wachtlijsten weg te werken", zegt Katrijn Ruts, woordvoerder van GRIP vzw. "Crevits verzekerde ons dat ze haar best zou doen, jammer genoeg loste de Septemberverklaring onze verwachtingen niet in."

De actievoerders eisen om die reden dat de Vlaamse begroting wordt aangepast. Volgens hen is het "de laatste kans om middelen vrij te maken." De Vlaamse regeringspartijen konden nog niet beloven dat ze de eisen zouden inwilligen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.