Rekenhof vernietigend over aanpak langdurig zieken

De begeleiding van langdurig zieken loopt helemaal in het honderd. Dat blijkt volgens De Standaard uit een audit van het Rekenhof. Minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) zegt dat de ­regering de re-integratietrajecten wil herzien.

Het Rekenhof stelt onder meer vast dat een groot deel van de re-integratietrajecten via bedrijven wordt opgestart met het oog op het verkrijgen van een ontslag wegens medische overmacht. Dat is wat de vakbonden al langer aanklagen. Meer dan twee derde van de langdurig zieken in een traject is na anderhalf jaar nog altijd niet opnieuw aan het werk. 

Door een gebrek aan adviserend artsen zou het ook niet altijd mogelijk zijn om snel op te treden. Hoe sneller een re-integratietraject wordt opgestart, hoe meer kans op slagen. Er zouden ook communicatieproblemen zijn omdat huisartsen, adviserende artsen en arbeidsartsen elkaar soms voor de voeten lopen. 

Het kabinet van bevoegd minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) liet in een reactie aan de krant weten dat de regering de regeling wil herzien. Dermagne wil de re-integratietrajecten loskoppelen van een ontslag wegens medische overmacht. "Daar zijn die trajecten niet voor bedoeld, wel om mensen weer aan het werk te helpen", klinkt het. 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

 • Marc DE MEULEMEESTER

  27 september 2021

  Om lang durig ziek te worden heb je de H. 3-Vuldigheid nodig :
  1) ne goeien dokteur
  2) ne nog beteren zieke bont en
  3) last but not least : den besten vak bont !