SGGG verheugd met uitspraak die vergoeding psychische en fysieke aandoeningen gelijktrekt

De Staten-Generaal van de Geestelijke Gezondheid (SGGG) is opgezet met de recente uitspraak van het Antwerpse arbeidshof, waarin een verzekeraar werd veroordeeld voor discriminatie wegens het onderscheid tussen psychische en fysieke aandoeningen bij de uitkering van gewaarborgd inkomen. Deze beslissing zal naar verwachting belangrijke gevolgen hebben voor de verzekeringssector en de behandeling van mensen met een psychische kwetsbaarheid.

De zaak betrof een werkneemster die in 2016 door een depressie arbeidsongeschikt werd verklaard. Ondanks een psychiatrisch onderzoek dat haar voor 100% arbeidsongeschikt verklaarde, ontving ze na twee jaar ziekte geen uitkering meer van haar verzekeraar. Het arbeidshof oordeelde dat het onderscheid tussen psychische en fysieke aandoeningen in de polisvoorwaarden discriminatoir was, en bevestigde hiermee de eerdere uitspraak van de arbeidsrechtbank van Mechelen.

De Staten-Generaal drong er reeds eerder bij Assuralia, de koepel van verzekeraars, op aan om uitsluitingsclausules in de polissen te laten varen voor aandoeningen die de geestelijke gezondheid betreffen.

De Staten-Generaal roept de Belgische verzekeraars naar aanleiding van de uitspraak van het Hof opnieuw op om hun beleid te herzien en ervoor te zorgen dat psychische en fysieke aandoeningen op dezelfde wijze worden behandeld, zoals ook het geval is in sommige andere Europese landen. Een vergelijking met internationale normen toont aan dat de ongelijke behandeling van psychische aandoeningen zich niet beperkt tot de uitbetaaltijd, maar ook tot langere wachttijden, hogere premies en uitsluitingen van dekking.

De uitspraak van het arbeidshof markeert een belangrijke stap voorwaarts, maar er moeten verdere stappen worden genomen om ervoor te zorgen dat Belgische verzekeraars niet langer discrimineren op basis van de aard van de ziekte. De Staten-Generaal van de Geestelijke Gezondheid staat open voor overleg met de verzekeringssector om een evenwichtig en rechtvaardig beleid te bevorderen.

(foto: Prof. Kris Van den Broeck, SGGG).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.