Staking Iris-ziekenhuizen - Verdere acties blijven voorlopig uit tot september

De stakingsdag van het gemeenschappelijk vakbondsfront van de ziekenhuizen in het Brusselse Iris-netwerk was een succes, oordelen de vakbonden. De directie heeft werkgroepen beloofd. Tegen september moeten die resultaten opleveren, maar als dat niet zo blijkt, gaan de vakbonden opnieuw over tot actie.

"We willen het ijzer smeden nu het warm is en zullen constant blijven polsen naar de vooruitgang", zegt Maxime Nys, vakbondsafgevaardigde van ACOD LRB Brussel. "Die werkgroepen betekenen alles en niets. Als het louter werkgroepen organiseren is om werkgroepen te organiseren en ons te zeggen dat er geen financiële middelen zijn, dan gaan we in elk geval opnieuw over tot acties."

De te hoge werkdruk en de onderbezetting zijn de twee grootste problemen die voor het personeel opgelost moeten worden. Daarbovenop eisen de vakbonden dat de lage Brusselse barema's aangepakt worden.

"Het is duidelijk gebleken dat de werknemers angst hebben om hun beroep nog goed te kunnen uitoefenen. Ze hebben levens in handen, maar krijgen vaak de mogelijkheden niet om mensen correct te verzorgen", stelt Nys.

De Iris-ziekenhuizen voldoen aan de wettelijke normen, verduidelijkte de directie eerder, maar ook zij ziet dat die niet aan de noden op het terrein voldoen.

"Overal voldoen de overheden aan bepaalde normen, maar die liggen van oudsher zo laag dat ze geen rekening houden met de realiteit op het terrein", besluit Nys.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.