Startende zelfstandigen: +21% op vijf jaar in Vlaams-Brabant

Bijna verdubbeling van aantal startende zelfstandigen in bouwsector in Vlaams-Brabant
Brussel 23/11 16:12 (BELGA)
Het aantal startende zelfstandigen in de bouwsector in Vlaams-Brabant lag het afgelopen jaar liefst 81,6 procent hoger dan vijf jaar eerder. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstverlener Acerta, op basis van de meest recente cijfers van het Rijksinstituut voor de Sociale Verzekeringen der Zelfstandigen (RSVZ). In geen enkele andere Vlaamse provincie lag de toename zo hoog.

Het afgelopen jaar hebben zich in Vlaams-Brabant 13.420 nieuwe zelfstandigen gevestigd. Dat zijn er 21,3 procent meer dan vijf jaar geleden. Het merendeel is als vrije beroeper gestart (4.952). Daartoe behoren bijvoorbeeld artsen, tandartsen, accountants en sommige IT-specialisten. 

"Er heerst een stijgende interesse voor het statuut van zelfstandige", zegt Katty Hombroux, regiomanager starters en zelfstandigen bij Acerta. "Dat het sociale vangnet voor een zelfstandige steeds meer aansluit bij dat van een loontrekkende -denk aan verloven, pensioen, enzovoort- heeft de drempel duidelijk verlaagd."

De bouwsector kent de grootste toename op vijf jaar tijd in Vlaams-Brabant. Binnen deze sector zijn 2.780 zelfstandigen gestart, goed voor een stijging van 81,6 procent. De nijverheid en ambachten kenden in dezelfde periode een groei van bijna 20 procent zelfstandige starters (1.324 starters), en de handel tekende een toename van net geen 8 procent op, goed voor 1.429 starters.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.