Steeds meer zieke werknemers

Het langdurig ziekteverzuim piekt in België, vooral bij vrouwen en ouderen. Dat schrijft De Tijd op basis van cijfers van hr-bedrijf Attentia. Gemiddeld moesten firma's in 2023 elke dag 10 procent van hun personeel missen door ziekte.

De cijfers berusten op een steekproef bij 225 werkgevers en 119.326 werknemers.

Zowel het middellang ziekte­verzuim van meer dan een maand als het langdurig verzuim van meer dan een jaar bereikte in 2023 een nieuwe recordhoogte. Regionaal bekeken heeft Wallonië het felst te kampen met verzuim, gevolgd door Vlaanderen. Brussel kent het minste zieke werknemers.

Edelhart Kempeneers, medisch directeur bij Attentia, schrijft de stijging van het langdurig ziekteverzuim vooral toe aan meer psychosociale klachten, waaronder burn-outs, en het groeiende bewustzijn rond mentale gezondheid. De klachten linkt hij aan de hogere werkdruk, strakkere deadlines en de snelle technologische vooruitgang die bijdraagt tot een ‘altijd bereikbaar’-cultuur.’

Bij een diagnose van burn-out wordt rust voorgeschreven maar volgens dokter Kempeneers moet men opletten dat men zo de band met de werk­gever niet voor langere tijd doorsnijdt: "Het zou beter zijn om van in het begin van de afwezigheid contact te houden met de werkgever en bespreekbaar te ­maken welke mogelijkheden er zijn om het werk na een tijd ­bijvoorbeeld gedeeltelijk te her­vatten. Want: hoe langer je thuis bent, hoe ­moeilijker het is terug te keren naar het werk."

Opvallend is nog dat het langdurig ziekteverzuim bij vrouwen dubbel zo hoog ligt als bij mannen. Onder meer menopauzale klachten (vermoeidheid) liggen daaraan ten grondslag. Ook naarmate werknemers ­ouder worden, neemt het lang­durig ziekteverzuim toe.

Sinds iets meer dan een jaar ­kunnen werknemers maximaal drie keer per jaar een dag afwezig zijn zonder doktersbriefje. Ook die afwezigheden zitten in de ­cijfers, luidt de analyse, maar dat dit tot een hausse in het kort ziekte­verzuim kon leiden, blijkt hier niet uit. 

Het laagste langdurig ziekteverzuim is er bij de vrije beroepen en de wetenschappelijke en technische activiteiten (1 procent). De sector menselijke gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening kampt met het hoogste percentage langdurig zieken (9,9 procent).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    08 januari 2024

    Hoog tij(d) voor nen #me2 bij de mannen !