Toekomst van leegstaand Antwerps Stuivenbergziekenhuis krijgt stilaan vorm

De Antwerpse schepen voor Stadsontwikkeling Annick De Ridder (N-VA) heeft op een druk bijgewoonde bewonersvergadering uitleg gegeven over het leegstaande Stuivenbergziekenhuis. Voor de tijdelijke invulling van de site wordt 3,3 miljoen euro vrijgemaakt. Buurtbewoners wijzen op vertragingen en onzekerheden.

"Na anderhalf jaar stilte was er eindelijk een infomoment van AG Vespa (het Antwerps gemeentebedrijf voor vastgoed, red.)", weet actiegroep Omarm Stuivenberg. "We zijn blij dat onze acties hebben geleid tot een infomoment. Er ging veel tijd verloren, maar er lijkt nu werk te worden gemaakt van de tijdelijke invulling."

De site zal de komende twee jaar vooral een culturele invulling genieten. Met het budget zullen tuinen en gebouwen klaargemaakt worden. Verenigingen met een engagement voor de buurt, kunnen in die periode onderdak vinden op de site. In 2027 zullen de afbraakwerken van het oude ziekenhuis van start gaan, daarna komen er woningen op de Stuivenbergsite. 

De partij Groen stelt dat het hele dossier, budget inclusief, naar de volgende bestuursperiode werd doorgeschoven. De partij spreekt van "geklungel" en "een verloren jaar". 

Het Stuivenbergziekenhuis sloot in september vorig jaar pas de deuren na 138 jaar dienst. Onder andere door de veroudering van het gebouw liep de tijdelijke invulling vertragingen op, klinkt het bij de stad.  

"We hebben er ons als stad toe gebonden om hier maximaal openbaar toegankelijk groen te creëren", aldus schepen De Ridder. "Dat wil zeggen, drie van de vijf hectare, en een mix van functies die een meerwaarde voor de leefbaarheid van de buurt garanderen. Ik hoorde vooral opluchting, stemmingmakerij laat ik voor rekening van partijen die denken dat ze hiermee kunnen scoren."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.