UGent krijgt 500.000 euro financiering voor onderzoek naar Alzheimer

De Stichting Alzheimer Onderzoek belooft 500.000 euro financiële middelen voor innovatief onderzoek aan de UGent. Onderzoekers zullen met het geld onder meer onderzoeken of het mogelijk is een therapie te ontwikkelen die het immuunsysteem in staat stelt om de ziekte van Alzheimer te stoppen of te vertragen. "Zonder deze centen was dit onderzoek niet mogelijk geweest", zegt professor Roosmarijn Vandenbroucke.

Zo'n multidimensionale immunotherapie bestaat al om kanker te bestrijden, maar een onderzoeker zal nu drie jaar lang bekijken of het principe ook werkt bij Alzheimer. "De onderzoeksvoorstellen werden zeer hoog beoordeeld door professoren in het binnen- en buitenland", zegt directeur Joost Martens van de Stichting Alzheimer Onderzoek. "Dus we zijn blij dat we deze projecten financieel kunnen steunen."

Een tweede onderzoek dat voor de financiering in aanmerking komt, is een onderzoek van professor Jan Gettemans. Die viseert het apoE4-eiwit dat een rol speelt in de ontwikkeling van de ziekte van Alzheimer. Met 'llama-nanobodies' wordt geprobeerd de structuur van apoE4 bij te sturen, zodat Alzheimer voorkomen kan worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.