Unesco-erkenning voor unieke Geelse gezinsverpleging

Unesco heeft deze week, tijdens de achttiende zitting van het Intergouvernementeel Comité voor de bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed in Botswana de Geelse gezinsverpleging als voorbeeldpraktijk op het 'Register van Goede Borgingspraktijken' geplaatst. De Gezinsverpleging in Geel is een bijzonder psychiatrisch zorgmodel waarbij gezinnen een persoon met een psychische kwetsbaarheid opvangt.

Wat het Geelse model zo opmerkelijk maakt, is de nadruk op inclusie, gemeenschapsleven en het wegnemen van het stigma rond psychische problemen. Vandaag nemen zowat 120 gezinnen voor korte of langere tijd mensen met een psychische kwetsbaarheid op in hun gezin. 

De geschiedenis van de Geelse Gezinsverpleging gaat terug tot de middeleeuwen en vindt zijn oorsprong in de verering van de heilige Dimpna. In de negentiende eeuw evolueerde het door ontwikkelingen in de psychiatrie van een religieus naar een medisch model. 

"Ik ben bijzonder trots. Hiermee zetten we de rijke diversiteit van ons immaterieel cultureel erfgoed wereldwijd in de schijnwerpers. De erkenningen onderstrepen het belang van samenwerking en kennisdeling", aldus Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA).

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.