UZ Gent beperkt aantal ingrepen om dringende zorg te garanderen

Het UZ Gent beperkt vanaf vandaag op alle diensten het aantal behandelingen om dringende ingrepen voorrang te geven. Dat is nodig omdat het ziekenhuis sinds maandag het aantal nieuwe covidpatiënten met bijna 20 procent heeft zien stijgen.

De directie neemt de extra maatregel om de komende periode dringende en oncologische zorg te garanderen. 

In het Gentse ziekenhuis, één van de grootste van Vlaanderen, is al een tijdje een organisatorische oefening bezig. Met een planningsstop voor nieuwe niet-dringende ingrepen en de afbouw van de ingrepen in het operatiekwartier kon de directie het aantal bedden op intensieve zorgen efficiënt benutten.   "We vrezen dat dat niet zal volstaan om de werking van het ziekenhuis de komende weken te garanderen", klinkt het.  

Het ziekenhuis zal zich de komende periode toeleggen op urgente ingrepen, oncologische ingrepen en andere medische behandelingen die geen vier weken uitgesteld kunnen worden. Het personeel dat vrijkomt, wordt op andere plaatsen ingezet. "We hebben als ziekenhuis getracht om zo lang mogelijk uitgestelde zorg te vermijden", aldus de directie. "Het is ons ook lang gelukt om covid- en niet-covidzorg naast elkaar te laten bestaan. Onze zorgverleners zijn daarbij enorm flexibel geweest. Maar het is niet meer voldoende."

Het Gentse ziekenhuis kwam enkele weken geleden in het nieuws omdat de directie niet bereid was bedden op intensieve zorg leeg te houden voor covidpatiënten. "De druk op het ziekenhuis blijft toenemen en we moeten rekening houden met uitval van personeel door isolatie en quarantaine", klinkt het. "Het is nu zaak om onze mensen en middelen optimaal in te zetten."  

Enkele andere maatregelen moeten er ook voor zorgen dat de covidzorg de toevloed aan patiënten zo lang mogelijk kan volhouden. Patiënten die op consultatie komen mogen nog maximaal één begeleider meebrengen. En er komt opnieuw een buddywerking voor verpleegkundigen op covidafdelingen.

Vaste verpleegkundigen krijgen daarbij hulp van een student verpleegkundige of geneeskunde om in te springen bij praktische en tijdrovende bezigheden. Verpleegkundigen van het operatiekwartier die vrijgesteld zijn door de afbouw van het aantal ingrepen, springen bij op de afdeling intensieve zorg. 

Het UZ heeft sinds maandag in totaal 31 nieuwe covidpatiënten opgevangen, een stijging met 18 procent. Twintig patiënten hebben in die periode het ziekenhuis ook mogen verlaten. Het totaal aantal coronapatiënten ligt daardoor ruim 10 procent hoger dan begin deze week.   In totaal gaat het om 72 covidpatiënten, 25 hebben intensieve zorg nodig en 9 liggen op een midcare-afdeling.

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.