Vakbonden willen dat Vesalius in Tongeren ook na fusie openbaar ziekenhuis blijft

De vakbonden ACOD LRB en ACV-Openbare Diensten maken zich zorgen over het openbaar karakter van het Tongerse Vesalius ziekenhuis, nu dat intens gaat samenwerken met het Hasseltse Jessa-ziekenhuis. Uit een onderzoek is gebleken dat de ziekenhuizen hiervoor het best zouden fuseren. De vakbonden staan achter de samenwerking maar maken zich zorgen over de rechtsvorm die het gefuseerde ziekenhuis zal aannemen en de gevolgen daarvan.

Dat blijkt uit een gezamenlijke brief die de bonden naar de raadsleden van de lokale besturen van Bilzen en Tongeren hebben gestuurd. "Wij vinden het dan ook enorm belangrijk dat het openbare karakter van het AZ Vesalius wordt behouden", zo schrijven ze.

"Dit zou kunnen in de vorm van een fusie indien het hele ziekenhuis een volledig publiek karakter zou krijgen. Er kan ook gekozen worden voor de rechtsvorm van een ziekenhuisgroepering waarbij het AZ Vesalius zijn publieke statuut kan behouden." De vakbonden willen dat de gemeenteraden van Tongeren en Bilzen de verschillende samenwerkingsvormen bespreken.

In hun gezamenlijke brief halen de bonden tien redenen aan waarom ze het belangrijk vinden dat Vesalius een openbaar ziekenhuis blijft.

Zo garandeert een openbaar ziekenhuis, volgens de bonden, dat iedereen, ongeacht hun sociale klasse, afkomst, rang, religie of stand er terecht kan voor de nodige gezondheidszorgen. Ook hebben de lokale besturen via hun OCMW's een stem in de algemene vergadering en de raad van bestuur. En kan er door de samenwerking met de OCMW's actie ondernomen worden om gezondheidsrisico's bij de bevolking te voorkomen. De patiënten worden in een openbaar ziekenhuis "behandeld als burgers met gezondheidsnoden en niet als klanten die zoveel mogelijk moeten opbrengen" door in te zetten op zoveel mogelijk prestaties, klinkt het. De vaste benoeming en het ambtenarenstatuut kunnen ook worden gebruikt om verpleegkundigen en andere moeilijk te vinden profielen aan te trekken. Een openbaar ziekenhuis kan ook een tegengewicht bieden tegen de sluipende gevaren van de "vermarkting" in de sector. 

De vakbonden roepen in hun brief de lokale besturen op er alles aan te doen om het Vesalius in publieke handen te houden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.