Vaticaan verwerpt kritiek op zegening van homoseksuele koppels

Het Vaticaan heeft de soms harde kritieken uit conservatieve hoek op de nieuwe richtlijnen over het zegenen van homoseksuele paren verworpen. In een nieuwe verklaring benadrukt het college van Geloofsleer dat de zegeningen op geen enkele manier gelijkgesteld kunnen worden aan een kerkelijke zegen bij een huwelijk tussen man en vrouw, en dat kerken enige speelruimte krijgen om de richtlijn toe te passen.

De paus verraste kort voor Kerstmis met de boodschap dat katholieke priesters "ongewone" koppels, dus ook koppels van hetzelfde geslacht, mogen zegenen, maar wel onder strikte voorwaarden.

Vooral vanuit Afrika, waar homoseksualiteit in veel landen illegaal is, kwam er veel kritiek. De Keniaanse bisschop Paul Kariuki verklaarde dat de paus "een gevaarlijke deur" geopend heeft. Ook in Oeganda, Malawi, Nigeria, Zuid-Afrika en Zambia verwierpen de lokale bisschoppenconferenties de tekst. En ook in Europese conservatieve kringen klonk er kritiek. Zo sprak de Duitse kardinaal Gerhard Ludwig Müller over "blasfemie".

In de nieuwe verklaring stelt het college van Geloofsleer dat de tekst over de nieuwe richtlijn "geen kader biedt om er doctrinair afstand van te nemen of ze als ketters, in strijd met de kerkelijke traditie of godslasterlijk te beschouwen." Tegelijk benadrukt het Vaticaan dat dergelijke zegeningen relaties buiten het huwelijk niet rechtvaardigen of goedkeuren. Dit geldt niet alleen voor paren van hetzelfde geslacht, maar ook voor relaties waarin een of beide partners gescheiden zijn. 

Victor Manuel Fernández, het hoofd van het college van Geloofsleer, verwijst in de nieuwe verklaring ook uitdrukkelijk naar de regionale verschillen. "Op bepaalde plaatsen staat niets een onmiddellijke toepassing in de weg, terwijl het op andere plaatsen nodig lijkt om niets te ondernemen en zo veel tijd te nemen als nodig om de verklaring te lezen en te interpreteren", zegt hij. De uiteindelijke beslissing ligt bij de lokale bisschop. 

Het Vaticaan wijst ook opnieuw op het verschil tussen huwelijken tussen man en vrouw en andere vormen van rituele zegeningen. Die laatste mogen bijvoorbeeld enkel buiten een kerk plaatsvinden en mogen maar enkele seconden - volgens de verklaring best 10 tot 15 seconden - duren. Het Vaticaan geeft ook een voorbeeld van dergelijke zegening: "Heer, kijk naar deze kinderen. Geef hen gezondheid, werk, vrede en wederzijdse hulp. Bevrijd hen van alles wat in strijd is met uw evangelie en geef hen de kans om te leven volgens uw wil."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Jacques De Grève

    04 januari 2024

    Echt, is dat nieuwswaardig in een medisch blad voor artsen?
    Wat voor belang heeft het nog wat de in de maatschappelijke marginaliteit belande kerk doet of niet doet.