Vernieuwd museum Sint-Janshospitaal in Brugge combineert historische en hedendaagse werken

Het vernieuwde Sint-Janshospitaal in Brugge heropent zaterdag voor het grote publiek. Het museum combineert oude topstukken met enkele eigentijdse werken. Vrijdag werd het Sint-Janshospitaal al officieel geopend.

Het Sint-Janshospitaal is al bijna negen eeuwen een vaste waarde in de Brugse binnenstad. Vanaf 1150 werden in het ziekenhuis zieke en behoeftige mensen opgevangen. De kunstwerken, die er tot vandaag worden bewaard, zijn speciaal voor het hospitaal gecreëerd om hoop en troost te bieden aan patiënten. Zo staan er onder meer werken van Hans Memling, beelden van geneesheiligen en medische instrumenten en apothekerspotten. 

Nieuw zijn enkele werken van hedendaagse kunstenaars. Die worden aan de hand van gemeenschappelijke thema's gelinkt aan de historische werken ter plaatse. Bezoekers zullen in het nieuwe museum ontdekken hoe het was om ziek te zijn door de eeuwen heen. "De nieuwe museumopstelling verweeft het (kunst)historische verhaal met verschillende herkenbare en universele thema's: gastvrijheid, empathie, leven en dood, lichaam en ziel, lijden, zingeving en zorg. Thema's die deel uitmaakten van de leefwereld van de middeleeuwse hospitaalbezoekers, maar die ons ook vandaag nog steeds bezighouden", zegt curator Sibylla Goegebuer van Musea Brugge. 

Verder is het museum op zich ook gemoderniseerd. Zo is er voorzien in interactieve touchtafels, video's en getuigenissen. Rondom het museum ontdekken bezoekers via informatieborden en QR-codes met informatie het verhaal van hoe de oude hospitaalsite essentieel was voor de werking van het hospitaal.

Bezoekers kunnen vanaf 16 december de klassieke stukken van het museum ontdekken van onder meer Hans Memling, maar ook enkele hedendaagse werken zoals 'Liggende Arcangelo' van Berlinde De Bruyckere en 'The Bridge' van de Australische kunstenares Patricia Piccinini, dat in opdracht van het museum gecreëerd werd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.