Vertaalapp klaar voor gebruik in Antwerpse ziekenhuizen en andere zorginstellingen in Vlaanderen

Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) heeft, als eerste ziekenhuis in de Benelux, een app ontwikkeld voor contacten met anderstalige en dove patiënten. Jaarlijks zijn er bij ZNA meer dan 200.000 contacten met anderstalige patiënten. Meer dan 10.000 daarvan, zijn acute interventies door zogenaamde 'interculturele bemiddelaars'.

"Verplegers die met handen en voeten iets moeten vragen of uitleggen, is een dagelijks fenomeen in de ziekenhuizen", weet directeur Patiëntenzorg Wim Van de Waeter. "De taalbarrière is al lang een heikel punt in de zorg. De nieuwe Global Talk care app moet daar een mouw aan passen."

De app bevat zo'n 350 veel gestelde vragen, antwoorden en instructies over 28 medische thema's in elf talen. Zo kunnen zorgverleners dag en nacht, zonder de tussenkomst van een tolk, in dialoog gaan met de patiënt. De app laat ook toe om een interne of een externe tolk digitaal op te roepen.

"In het weekend of 's avonds een (gebaren)tolk vinden, is niet eenvoudig", legt Van de Waeter uit. "Bovendien zijn tolken erg duur. Met deze taalapp is er altijd en direct digitale hulp beschikbaar. Dat is belangrijk omdat we in de medische sector geen ruimte hebben voor foute vertalingen."

De medische thema's in de app, zoals materniteit of spoed, werden samengesteld door artsen en verpleegkundigen binnen ZNA. Professionele tolken hebben vervolgens de teksten vertaald en ingesproken. Dat is een groot verschil met hoe andere vertaalsoftware werkt. De app kan daarnaast ook instructies voorlezen en via illustraties tonen waar iets over gaat.

"Zo kan de app bijvoorbeeld zeggen hoeveel opening een zwangere vrouw heeft", zegt Van de Waeter. "We kunnen ook aangeven dat we een spuit gaan zetten bij iemand, vragen welke allergie iemand heeft of hoeveel pintjes iemand gedronken heeft."

Alles is beschikbaar in het Berbers, Arabisch, Turks, Russisch, Farsi, Spaans, Bulgaars, Frans, Pools ,Roemeens en Oekraïens bij. De gegevens en informatie die wordt uitgewisseld, wordt niet opgeslagen. De app werkt ook offline en is dus volledig GDPR-proof. 

Een Nederlands bedrijf - Global Talk - ontwikkelde de applicatie. Global Talk is een organisatie met 1.600 tolken. Aanstaande maandag lanceert het bedrijf ook een commerciële variant van de applicatie. Dan kunnen ook andere zorginstellingen in Vlaanderen de app gebruiken.

De Global Talk care app is genomineerd voor de Inspire Health & Care Awards in de categorie innovatie. Op 27 april zal tijdens het driedaagse zorgevent Health & Care in Gent de winnaar bekend worden gemaakt. 

> Global Talk Care on Apple Store en Google Play

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.