Vijf rijkste mannen verdubbelden sinds 2020 hun rijkdom (Oxfam)

De vijf rijkste mannen ter wereld hebben hun rijkdom sinds 2020 met 114 procent zien toenemen, van 405 miljard naar 869 miljard dollar. In diezelfde tijdspanne zijn 4,8 miljard anderen armer geworden. Dat heeft de ngo Oxfam becijferd in het Equality Inc.-rapport dat maandag gepubliceerd is. Het rapport verschijnt samen met de start van de jaarlijkse bijeenkomst van politieke en economische leiders in het Zwitserse skioord Davos.

Ook in een westers land als het onze ziet Oxfam nog veel ongelijkheid: de rijkste 1 procent van de Belgische bevolking bezit een derde van de financiële activa, en de rijkste 0,18 procent beschikt over een groter vermogen dan de armste helft.

In aanloop naar de verkiezingen vraagt de ngo de huidige en toekomstige regering "bedrijven te verplichten om dividenduitkeringen aan aandeelhouders afhankelijk te maken van de garantie van een fatsoenlijk inkomen voor alle werknemers in al hun waardeketens en van het vrijmaken van ambitieuze middelen om hun koolstofuitstoot te beperken".

Oxfam hekelt verder onder meer de verlaging van de vennootschapsbelasting, een stokpaardje van de werkgevers. In ons land werd die belasting de voorbije jaren, in twee fases, verlaagd van 33 naar 25 procent. Vele andere landen gingen ook over tot een verlaging van die belasting.

Internationaal treft Oxfam nog een veel frappantere ongelijkheid aan. Zo is bij zeven van de tien grootste bedrijven ter wereld een miljardair de CEO of de grootste aandeelhouder. In een jaar tijd boekten de 148 grootste bedrijven waarvoor Oxfam gegevens heeft, 1.800 miljard dollar winst, goed de helft meer dan de gemiddelde winst in de periode 2018-2021.

Wat Oxfam betreft gaat de "onuitputtelijke rijkdom" die deze bedrijven voor hun eigenaren genereren "ten koste van de samenleving als geheel". "Ze hebben ook een onevenredige economische macht die onze democratieën en onze rechten ondermijnt. Geen enkel bedrijf of individu zou zoveel macht mogen hebben over onze economieën en onze levens."

De cijfers tonen voor Oxfam een duidelijke band tussen de sterk toenemende rijkdom van miljardairs en de toenemende macht van bedrijven en monopolies. Big pharma en big tech zijn maar enkele van de sectoren met een verregaande marktconcentratie. Hun winsten komen vervolgens terecht bij de aandeelhouders, en dat ten koste van arbeiders en gewone mensen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marc DE MEULEMEESTER

    16 januari 2024

    Goed geboerd zeg !