Vlaamse regering teruggefloten voor beleid mensen met een handicap

De Raad van State vernietigt het actualiseringsbesluit van de Vlaamse regering voor mensen met een handicap. Het arrest kan een precedent worden in andere rechtszaken over sociale bescherming. Vlaams minister van Welzijn, Hilde Crevits (CD&V) reageert dat iedereen het recht heeft om juridische stappen te zetten en dat ze het arrest zo snel mogelijk grondig wil bestuderen, “om te bekijken welke stappen er nu nodig zijn”.

Sinds Crevits' voorganger en partijgenoot Jo Vandeurzen het persoonsvolgend budget invoerde, is het nooit helemaal stil geweest ronde de problematiek. Op zich is het principe goed dat de mensen met een handicap meer zelf in handen kunnen  nemen hoe ze hun budget besteden, maar velen zagen in de hervorming ook een verkapte besparing.

Dat blijkt nu ook uit het arrest van de Raad van State. De Vlaamse regering zal extra miljoenen moeten vinden om de budgetten van 15.000 mensen met een handicap te verhogen. Dat betekent dus dat de hervorming geld uit het systeem heeft weggepompt.
Aanleiding voor het arrest was een klacht van rolstoelgebruiker Luc Demarez. Die trok in 2021 naar de arbeidsrechtbank. In 2019 was hem een verhoging van zijn persoonsvolgend budget toegekend, waarop hij nog twee jaar moest wachten. Toen hij het uiteindelijk kreeg, bleek het bedrag niet zo hoog te zijn als beloofd en dat was precies een gevolg van het actualiseringsbesluit van de Vlaamse regering.

Voor de man in kwestie betekent de correctie een wereld van verschil. De rechtbank oordeelde dat de 7.000 euro per jaar die Demarez eerst wel zou krijgen, maar uiteindelijk toch niet, hem wel rechtmatig toekwamen. Het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap vertraagde dan nog eens de uitspraak door in beroep te gaan, maar delft nu het onderspit.

Dit is niet alleen goed nieuws voor Luc Demarez, maar voor velen die in dezelfde situatie verkeren. Het gaat om zowat 15.000 mensen met een handicap die in 2020 op de wachtlijst stonden voor een persoonsvolgend budget. Hun zorgnood was al “ingeschaald” in een van de twaalf zorgcategorieën. Vanaf maart 2021 stapte Vlaanderen over naar een nieuw systeem met 24 zorgcategorieën. In eerste instantie zei de regering dat er voor de mensen op de wachtlijst niets zou veranderen. Quod non.

De vzw Grip noemt het arrest baanbrekend. “Dit vonnis is een belangrijk precedent. Het recht op ondersteuning mag niet met voeten getreden worden, want dan komt een menswaardig leven in gevaar.”

Het arrest kan een precedent worden in andere rechtszaken over sociale bescherming.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.