Vlaanderen telt bijna 20.000 dak- of thuislozen, bijna een derde is minderjarig

In Vlaanderen zijn 19.547 mensen dak- of thuisloos, onder wie 5.707 minderjarigen. Dat schrijft De Standaard. "Het is de eerste keer dat we een concreet cijfer hebben", zegt Vlaams minister van Armoedebestrijding Benjamin Dalle (CD&V), die de studie liet uitvoeren door het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin.

In Vlaanderen worden sinds 2020 lokaal tellingen uitgevoerd van de dak- en thuislozen. Die tellingen zijn nu door Lucas KU Leuven op wetenschappelijke basis geëxtrapoleerd voor heel Vlaanderen, schetst De Standaard. "Het absolute cijfer verbaast me niet echt, wél het grote aantal minderjarigen", zegt professor Koen Hermans (KU Leuven), die de studie begeleidde, in de krant. "Dat 5.707 minderjarigen zich in een precaire woons ituatie bevinden is toch onaanvaardbaar?"

Verder is één op de drie dak- of thuislozen vrouw. Meer dan 60 procent heeft de Belgische nationaliteit, ruim 9 procent de nationaliteit van een ander EU-land en bijna 30 procent heeft een niet-EU nationaliteit.

De studie hanteert een ruime definitie van dak- en thuisloosheid, stipt De Standaard aan. Volgens de studie leven in Vlaanderen 680 mensen echt op straat. Daarnaast overnachten nog eens 585 mensen in de noodopvang, zoals de winter- of nachtopvang. Die twee groepen samen zijn dus goed voor 1.265 mensen. "Geregeld worden die twee categorieën door beleidsmakers beschouwd als de 'echte daklozen', maar zij zijn slechts het topje van de ijsberg", zegt Hermans in de krant. "De groep mensen met een erg precaire woonsituatie die het risico lopen om op straat te belanden, is veel groter."

Daarom beschouwt de studie - op basis van een Europese definitie - ook als dak- en thuisloos: mensen die in de opvang voor thuislozen zitten, zoals doorgangswoningen van het OCMW; mensen die binnenkort een instelling moeten verlaten zonder dat ze al een stabiele woonoplossing hebben; mensen die bijvoorbeeld in een woonwagen of kraakpand wonen, die tijdelijk inwonen bij vrienden en familie, of die binnen de maand uit hun woning dreigen gezet te worden. Dat brengt het totaal op 19.547. Dat cijfer is mogelijk nog een onderschatting.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.