VSOA-SLFP dient stakingsaanzegging in na bewogen weekend Brusselse hulpdiensten

Het Vrij Syndicaat voor het Openbaar Ambt VSOA-SLFP heeft vanochtend een voorafgaande kennisgeving van actie en staking verstuurd naar Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS). De stakingsaanzegging is een gevolg van een bewogen weekend voor de Brusselse veiligheids- en hulpdiensten van de Dienst Brandbestrijding en Dringende Medische Hulp van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (DBDMH-SIAMU).

In de nacht van zaterdag op zondag bedreigde een man uit Sint-Joost-ten-Node de hulpdiensten met een mes. Dezelfde nacht gingen enkele dieven ook aan de haal met een ziekenwagen in Laken.

Vakbondsman Eric Labourdette (VSOA-SLFP) klaagt de omstandigheden aan waarin de ambulanciers, brandweermannen en hulpdiensten moeten opereren. Zo bevindt het hoofdkantoor van de Brusselse brandweer zich aan het Noordstation en IJzer, "een hallucinante omgeving waar straffeloosheid heerst", aldus Labourdette. De vakbondsman meent dat de werknemers steeds vaker te maken hebben met agressie op straat. Daarnaast wijst Labourdette op het personeelstekort, wat een verhoogde werkdruk veroorzaakt.

Enkele maanden geleden werd ook de langste brandweerladder van Europa voorgesteld in het bijzijn van Brusselse excellenties op de Grote Markt. "Deze ladder van 1,5 miljoen euro staat nog steeds in een garage te verkommeren", aldus Labourdette. Er is volgens de vakbondsman nog geen akkoord gevonden voor de ingebruikname van de brandweerladder.

"Dit aankoopdossier is nooit volgens de regels verlopen", zegt Labourdette. Het personeel van de Brusselse veiligheids- en hulpdiensten zou niet voorafgaand op de hoogte gesteld zijn van de aankoop, het onderhoud en de ingebruikname van de ladder.

De vakbondsman stelt dat al deze zaken aantonen dat "de prioriteiten elders liggen". Volgens hen moet er meer respect worden opgebracht voor de bescherming van de werknemers en het veiligheidspersoneel.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.