Wallonië zou mogelijk 70.000 Oekraïense vluchtelingen opvangen

Wallonië zou naar schatting 70.000 Oekraïense vluchtelingen moeten opvangen. Om deze toestroom en initiatieven te coördineren, wordt een taskforce opgericht die bestaat uit vertegenwoordigers van de regionale ministers en de betrokken Waalse administraties. Dat deelde het kabinet van minister-president Elio Di Rupo mee.

De Waalse regering - die al aankondigde dat ze 150.000 euro vrijmaakt voor humanitaire hulp en de verlening van vergunningen voor de uitvoer van goederen naar Rusland heeft opgeschort - zal haar aandeel opnemen in de opvang van vluchtelingen op zijn grondgebied, verzekerde de Waals minister-president.

Donderdag vond een eerste ontmoeting plaats met de gouverneurs van de Waalse provincies om de praktische regelingen te bespreken. Vrijdagmiddag staat een videoconferentie met alle Waalse burgemeesters gepland om de situatie te inventariseren en alle mogelijke huisvestingsopties te beoordelen.

Op dit moment zijn er in het zuiden van het land al bijna 9.000 opvangplaatsen geïnventariseerd. Waals minister van Huisvesting Christophe Collignon gaf eerder al aan dat hij 3,55 miljoen euro vrijmaakt om steden en gemeenten te ondersteunen bij het operationeel beheer van de opvang van vluchtelingen.

Daarnaast is beslist om de administratieve procedures voor bouwvergunning voor de oprichting of ontwikkeling van opvangstructuren voor vluchtelingen zoveel mogelijk te vergemakkelijken. De procedures zijn geactiveerd om Oekraïense vluchtelingen in staat te stellen effectief toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt, sociale bijstand en medische bijstand.

Teams gespecialiseerd in psychosociale en psychologische ondersteuning voor buitenlanders zullen ook worden gemobiliseerd, terwijl de Waalse arbeidsbemiddelingsdienst Forem Oekraïense vluchtelingen zal ondersteunen bij hun integratie op de arbeidsmarkt. In dit verband zal bijzondere nadruk worden gelegd op opleiding in het Frans als vreemde taal.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.