Wetsontwerp verpleegkunde van Vandenbroucke krijgt fiat ministerraad

Vanmorgen kreeg het wetsontwerp verpleegkunde groen licht op de federale ministerraad. Daarmee moet het verpleegkundigenberoep klaargestoomd worden voor de toekomst, aldus de minister. "Niet alleen de verpleegkundige profielen, maar ook verpleegkundige handelingen in hun geheel nemen we onder de loep om alle verpleegkundigen in de praktijk naar waarde inzetten."

Ondanks de vastgestelde tekorten worden verpleegkundigen in de praktijk vaak nog onvoldoende naar waarde ingezet. Zo wordt nog veel tijd gespendeerd aan taken die even goed of beter door anderen kunnen worden gedaan, denk aan administratie, huishoudelijke taken of hygiënische basiszorg. Maar evengoed is de autonomie van de verpleegkundige vaak nog te beperkt. "Zo heeft een verpleegkundige nog steeds een doktersvoorschrift nodig om een pijnstiller toe te dienen aan een patiënt, of is er nog geen wettelijke regeling om de autonomie van verpleegkundig specialisten - verpleegkundigen met een masteropleiding die minstens 6 jaar gestudeerd hebben - te versterken. De inzet van verpleegkundig specialisten kan nochtans een enorme meerwaarde hebben voor onder meer de opvolging van patiënten met complexe chronische aandoeningen."

Vandenbroucke wil dat ook andere zorgverstrekkers – die uiteraard deel uitmaken van een gestructureerd zorgteam – bepaalde verpleegkundige verstrekkingen kunnen stellen en dat binnen een correct juridisch kader. Maar evengoed zorgt dit wetsontwerp dat ook nieuwe taken kunnen worden toebedeeld aan verpleegkundigen.  

Verpleegkundige consultaties

Het wetsontwerp bevat een nieuwe en toekomstgerichte definitie van de verpleegkunde. Onder meer het holistische karakter en het relationele aspect van het beroep worden benadrukt. De nieuwe definitie laat ook nieuwe evoluties in de verschillende profielen en functies toe, zoals bijvoorbeeld de verdere ontwikkeling van verpleegkundige consultaties voor verpleegkundigen verantwoordelijk voor algemene zorg, gespecialiseerde verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten, alsook een versterkte rol voor verpleegkundigen in de huisartsenpraktijk.

"Met het wetsontwerp zorgen we ook voor een verdere verankering van de zogenaamde zorgladder in de verpleegkunde. Deze zorgladder is een toekomstgericht functiemodel, met een breed scala aan van waardevolle functies binnen de verpleegkunde. Profielen en functies binnen de verpleegkundige zorg gaan aldus vanaf het niveau van zorgkundige (1 jaar opleiding), over de basisverpleegkundige (de nieuwe functie die werd ingevoerd met de wet van 28 juni, 3-jarige HBO5-opleiding), de verpleegkundige verantwoordelijk voor algemene zorg (4-jarige bachelor), verschillende specialisaties in de verpleegkunde, de verpleegkundig specialist (master) tot de klinisch verpleegkundig onderzoeker (doctoraat). Dit regelgevend werk werd vandaag verder verankerd.  

Met de invoering van het gestructureerd zorgteam worden tot slot nieuwe mogelijkheden gecreëerd voor een andere organisatie van de zorg binnen interdisciplinaire teams. Het principe creëert de mogelijkheid dat bijvoorbeeld een kinesitherapeut ook bepaalde verpleegkundige verstrekkingen kan stellen, onder delegatie van de verpleegkundige verantwoordelijk voor algemene zorg en uiteraard mits de nodige opleiding.  

Het werk is nog niet af. De komende maanden wordt onder meer werk gemaakt van een verdere versterking van de bevoegdheden van verpleegkundigen verantwoordelijk voor algemene zorg (met een bachelordiploma) en de verdere uitrol van de functie van verpleegkundig specialist (met een masterdiploma).  

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Lode Sabbe

    16 januari 2024

    Mooi!

    Ik hoop dat men deze oefening ook kan doortrekken naar andere beroepsgroepen werkzaam in de gezondheidszorg. Zoals ergotherapeuten, kinesitherapeuten, logopedisten, ... .
    Ook zij hebben baat bij een "niet-vlakke loopbaan" met voldoende stimulansen en kansen om door te groeien.

    Vriendelijke groeten,
    Lode