Wondzorgspecialist Ihor Vitenko trekt opnieuw met 6 ambulances naar Oekraïne

Wondzorgspecialist Ihor Vitenko, die in het Gentse ziekenhuis Jan Palfijn werkt, trekt opnieuw met 6 ambulances naar Oekraïne. Eerder dit jaar deed de man al een gelijkaardige missie. Deze keer reist Vitenko niet enkel om voertuigen en medisch materiaal over te brengen. De verpleger wil in Oekraïne ook een postgraduaat wondzorg uitbouwen, want die specialisatie bestond tot vorig jaar niet in het door oorlog getroffen land.

Later deze week vertrekt hij naar het oosten van Oekraïne, dicht bij de frontlijn. In de regio bezoekt hij een 8-tal ziekenhuizen om contact te leggen met de referentieverpleegkundigen wondzorg en om mensen voor het postgraduaat te selecteren. Vitenko deed een beroep op de gelijknamige opleiding van de Artevelde Hogeschool. Hij wil de opleiding versneld op poten zetten en heeft daarvoor contacten op het ministerie van Volksgezondheid in Kiev. Bedoeling is volgend jaar in januari met de opleiding te starten en die verkort aan te bieden zodat de kandidaten ergens in de eerste helft van volgend jaar het terrein op kunnen.

De wondzorgspecialist vertrekt op vrijdag om 17 uur in het park van het Kasteel van Beervelde. Hij zal opnieuw 6 ambulances overbrengen. Drie daarvan zijn gefinancierd door Renaud de Kerchove, de graaf van Beervelde, één door Rudi Nelissen, een zakenman uit Tongeren, en één voertuig werd betaald door de abdij van Grimbergen. Daarnaast werd nog een voertuig met giften aangeschaft.

Hij vertrekt ook met een Jeep en een bestelwagen volgestouwd worden met medisch materiaal en kleding, onder meer van AZ Sint-Lucas, AZ Jan Palfijn, Thuiszorg Vlaanderen en zelfs het failliete Hard Rock Café aan de Groenplaats van Antwerpen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.