"Zeer ongerust over wat er aan het gebeuren is" (Vandenbroucke)

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke noemt de maatregelen die de ministers van Onderwijs hebben voorgesteld "interessant en belangrijk". Tegelijk toont de Vooruit-minister zich "zeer ongerust over wat er aan het gebeuren is". Als we de scholen opnieuw willen heropenen na de paasvakantie en de horeca willen heropenen, dan moeten we volgens Vandenbroucke "alles uit de kast halen". Dat heeft Vandenbroucke  gezegd in het VRT-radioprogramma De Ochtend.

Op vraag van het Overlegcomité hebben de ministers van Onderwijs zondag een reeks verstrengingen voorgesteld om de verspreiding van het coronavirus in de scholen zoveel mogelijk te beperken. Zo worden de refters gesloten, worden de speeltijden maximaal gescheiden en worden activiteiten maxi maal buiten georganiseerd.

"Klein ziekenhuis gevuld afgelopen weekend"

Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke is het aan het coronacommissariaat om de maatregelen te beoordelen. Zelf spreekt de Vooruit-minister van "interessante en belangrijke maatregelen". Tegelijk blijft Vandenbroucke "bezorgd" over de evolutie van de coronacijfers. "Zo zijn er dit weekend 426 mensen opgenomen in de ziekenhuizen. Dat is een klein ziekenhuis dat extra gevuld is met COVID-patiënten. Vorige weekend ging het nog om 353 opnames en het weekend voordien om 263."

"Dat zijn verontrustende cijfers", aldus Vandenbroucke. "Als we de scholen na de paasvakantie volledig en duurzaam wil heropenen en als we de horeca op 1 mei willen heropenen, moeten we volgens Vandenbroucke "alles uit de kast halen". Op nieuwe maatregelen of bijkomende verstrengingen wil de minister niet vooruitlopen. Het Overlegcomité van de verschillende regeringen komt later deze week opnieuw bijeen.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) deed zondag ook een oproep om leerkrachten prioritair te vaccineren na de 65-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen. Volgens minister van Volksgezondheid Vandenbroucke wordt het vaccinatieschema afgesproken in overleg met de verschillende ministers van Volksgezondheid, dus ook met Vlaams minister Wouter Beke. Volgens Vandenbroucke gaat het ook niet om een "principieel punt", maar duurt het sowieso tot midden mei voor de 65-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen gevaccineerd zijn.

> Lees ook: Dirk Devroey pleit voor echte lockdown

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.

Laatste reacties

  • Marianne MERTENS

    22 maart 2021

    Als actieve 66j chirurg en risicopatient pas vrijdag as eerste vaccinprik en mijn VPK nog geen enkele afspraak waarom wordt er beweerd dat de prioritaire groep al gevaccineerd is?nochthans hadden we ons opgegeven om te helpen in vaccinatiecentrum,zelfs geen antwoord ontvangen.
    Tergend traag en geen uitnodiging of twee uitnodigingen bij vele jongere collega’s.

  • Marc DE MEULEMEESTER

    22 maart 2021

    Wacht aub nog even met een volgende lockdowN :
    Na een breakdown met mijn harem moet ik dringend nog een 30-tal tattoos laten verwijderen !