Zes miljoen extra voor drie nieuwe Zorgcentra na Seksueel Geweld

De federale regering heeft zes miljoen euro extra vrijgemaakt om drie nieuwe Zorgcentra na Seksueel Geweld (ZSG) op te richten. Dat meldt staatssecretaris voor Gendergelijkheid, Gelijke Kansen en Diversiteit Marie-Colline Leroy (Ecolo). De nieuwe centra komen in Bergen in Henegouwen, in Waals-Brabant en in het arrondissement Halle-Vilvoorde.

In 2021 stapten 1.662 slachtoffers naar een Zorgcentrum na Seksueel Geweld, in 2022 ging het om 3.287 slachtoffers. Intussen zijn er negen centra operationeel in ons land, in november opent er een tiende in Aarlen in Luxemburg. Tijdens de recente begrotingsgesprekken heeft de federale regering beslist om de jaarlijkse middelen voor de centra op te trekken van 24 miljoen euro naar 30 miljoen euro. 

   "Seksueel geweld is een groot maatschappelijk probleem dat nog te veel onzichtbaar is", zegt de staatssecretaris. "Door het aantal centra uit te breiden, kan de bescherming van slachtoffers in heel het land worden geïntensifieerd. De nieuwe zorgcentra zullen worden geopend in de buurt van studentencampussen, de meest getroffen doelgroep door seksueel geweld. De drie nieuwe locaties maken het mogelijk om binnen de zones van drie parketten te werken." 

   In de centra kunnen slachtoffers van seksueel geweld 24 uur per dag terecht voor de gepaste medische zorgen en psychologische begeleiding. Ze kunnen er ook tegelijk een aangifte doen van het misdrijf bij de politie als ze dat willen.

Bij het ZSG in Leuven doet ongeveer 60 procent van de slachtoffers een aangifte. Twintig procent van de mensen die twijfelen om een aangifte te doen op het moment zelf, doet dat later wel nog. 

"Dat is een van de grote krachten van het centrum", vertelt Ruth Dijck, hoofdverpleegkundige van het ZSG in Leuven. "Slachtoffers zijn soms overspoeld door emoties na de feiten. Dan staat hun hoofd niet altijd naar een aangifte te doen. Omdat wij alle nodige stalen al afgenomen hebben en voor lange tijd bewaren, kan een aangifte later gebeuren."

Meerderjarige slachtoffers kunnen zo tot 6 maanden na de feiten nog een melding doen bij de politie, minderjarige slachtoffers kunnen dat nog voor een onbeperkte tijd doen. Van alle slachtoffers is ongeveer een derde minderjarig. De grootste leeftijdscategorie die zich bij het Leuvense centrum aanmeldt, is de categorie 18- tot 24-jarigen. 

Een belangrijke uitdaging voor de komende periode is om de ZSG's nog meer bekend te maken, zegt Dijck. "Het aantal aanmeldingen dat we in Leuven krijgen, ligt in dezelfde lijn als vorig jaar, maar de bekendheid mag nog groeien. We merken ook dat er soms nog schaamte en onzekerheid heerst om binnen te stappen", vertelt de verpleegkundige. "Soms is het in het hoofd van het slachtoffer niet duidelijk dat het echt om seksueel geweld gaat."

In november wordt een nieuwe nationale campagne gelanceerd die seksueel geweld onder de aandacht zal brengen en de rol van de ZSG's in de kijker zet.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.