Ziekenhuis Oost-Limburg breidt fors uit

De uitbreiding blijkt uit de plannen die het ziekenhuis bij de Vlaamse overheid indiende (Vipa5). Het plan omvat de bouw of renovatie van vier gebouwen en een verbindende gang. Het totale kostenplaatje bedraagt bijna 330 miljoen euro. Zo komen er nieuwe operatiezalen en wordt de spoeddienst dubbel zo groot. Het ingediende dossier maakt deel uit van fase 2 van het masterplan van ZOL, dat in totaal drie fases omvat en dat het ziekenhuis tegen 2035 in zijn totaliteit wil uitvoeren.

Concreet omvat het ZOL-dossier op campus Sint-Jan in Genk vier gebouwen en een verbindende gang of 'as'. Het gaat in nieuwbouw om een verpleegblok, een blok voor de kritieke diensten en een technisch gebouw voor nieuwe technische installaties. De renovatie van het dagziekenhuis heelkunde vervolledigt het lijstje.

Trein naar de toekomst

"Willen we de trein naar de zorg van de toekomst niet missen, dan zijn deze investeringen absoluut noodzakelijk", zegt algemeen directeur Erwin Bormans (foto). "We kampen met plaatsgebrek en met een aantal gebouwen en afdelingen die de tand des tijds niet meer doorstaan. Spoed en intensieve zorg zijn hier enkele voorbeelden van, maar ook ons operatiekwartier snakt naar uitbreiding."

"Bovendien zijn ook de verpleegafdelingen en het operatiekwartier met dagkliniek heelkunde op campus Sint-Barbara in Lanaken na ruim 45 jaar uitgeleefd. We kiezen ervoor om deze diensten over te hevelen naar campus Sint-Jan in Genk." Op de campus Sint-Barbara in Lanaken blijven de raadplegingsactiviteiten en het multidisciplinair pijncentrum wel aanwezig.

In totaal gaat het dossier van ZOL om bouwwerken met een volume van 61.300 vierkante meter, waarvan 57.650 vierkante meter nieuwbouw. De vier gebouwen en hun programma's zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en kunnen niet in losse delen gerealiseerd worden. Ze bevinden zich allen aan de westzijde van de campus, in het verlengde van het gebouw waar nu het labo en de apotheek gevestigd zijn. 

Limburgse trots

"We hebben de voorbije 20 jaar een ijzersterke reputatie opgebouwd als derdelijnsziekenhuis", zegt ZOL-voorzitter Tom Arts. "In diverse specialismen behoren we tot de top van Vlaanderen. Onze patiënten worden vaak van heinde en ver doorverwezen naar Genk. Zelfs de beste wielrenner van de wereld vond dit jaar de weg naar ons ziekenhuis om een breuk in de pols te laten opereren. Wel, daar moeten we in Limburg trots op zijn en we moeten er vooral voor zorgen dat we die kwaliteit van zorgverlening ook in de toekomst kunnen waarborgen. Onze bevolking heeft daar recht op. Om dat te kunnen blijven garanderen, moet onze infrastructuur absoluut state-of-the-art blijven."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.