Ziekenhuisgroepering vzw ZORG (Zottegem en Ronse) erkend

AZ Sint Elisabeth Zottegem en AZ Glorieux in Ronse zijn op basis van een ziekenhuisgroepering, een erkend juridisch geformaliseerd duurzaam samenwerkingsverband aangegaan. Hierbij worden afspraken gemaakt over de taakverdeling en complementariteit op het vlak van aanbod van diensten, disciplines en/of uitrustingen. Dat om beter te beantwoorden aan de behoeften van de bevolking en om de kwaliteit van de gezondheidszorg te verbeteren in de Vlaamse Ardennen.

De ziekenhuizen AZ Sint-Elisabeth en AZ Glorieux bouwen al enige tijd aan een duurzaam samenwerkingsverband om de zorg in de Vlaamse Ardennen naar een hoger niveau te tillen. Beide ziekenhuizen zijn lid van E17-ziekenhuisnetwerk.

Toegankelijke ZORG
De samenwerking tussen de beide ziekenhuizen in de groepering vzw ZORG situeert zich op medisch en niet-medisch vlak waarbij de hoge kwaliteit van zorg en behandelingen evenals de regionale toegankelijkheid centraal staan. Door middel van de samenwerking beoogt de groepering vzw ZORG de verdere uitbouw van een gemeenschappelijke strategische visie zodat het gezamenlijk zorgaanbod op de meest kwaliteitsvolle en performante wijze aansluit op de zorgnoden in de Vlaamse Ardennen. 

In stroomversnelling
De basis van vzw ZORG werd reeds gelegd in 2018 en kwam in 2021 in een stroomversnelling met de aanstelling van Stefaan Blomme (foto) als overkoepelend algemeen directeur. De naam ZORG werd gekozen omdat zowel de eerste letter van Zottegem als die van Ronse erin vervat zitten. Blomme: “We willen met ZORG een duurzame samenwerking realiseren om kwalitatieve, toegankelijke, betaalbare en geïntegreerde zorg te verlenen in de Vlaamse Ardennen. Deze officiële erkenning van vzw ZORG vormt een nieuwe, belangrijke mijlpaal in dit integratieproces.” 

Ziekenhuisgroeperingen hebben in hun verschillende vormen tot doel om de kwaliteit van de geneeskunde en de organisatie van de gezondheidszorg te verbeteren. 

Geïntegreerde ZORG
Vzw ZORG wil volwaardige, geïntegreerde zorg aanbieden in de regio Vlaamse Ardennen. Naast de beide ziekenhuizen bestaat de groep AZ Sint-Elisabeth in Zottegem en de groep Werken Glorieux in Ronse ook uit woon- en zorgcentra, kinderdagverblijven, dienstenchequeondernemingen en assistentiewoningen. Op korte termijn hoopt vzw ZORG ook op deze domeinen verder te integreren samen met andere regionale zorgactoren.

Blik op de toekomst
Met vzw ZORG willen de bestuursorganen, de medische raden, de ondernemingsraden, de directies de artsen en de medewerkers van vzw AZ Sint-Elisabeth en vzw Werken Glorieux proactief inspelen op de ingrijpende veranderingen in het zorglandschap, waarbij de zorg de komende tien jaar steeds meer georganiseerd zal worden in netwerken en geïntegreerde zorgketens. Daarmee aligneert vzw ZORG zich op de toekomstige beleidsdoelstelling van de Vlaamse overheid.  

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.