Meer dan 500 nieuwe klinische studies goedgekeurd in 2017

Vorig jaar werden er in België 524 aanvragen voor klinische studies voor nieuwe geneesmiddelen goedgekeurd. Dat zijn er 18 meer dan in 2016. Dat zegt pharma.be, de algemene vereniging van de geneesmiddelenindustrie, naar aanleiding van de Internationale Dag van de Klinische Studies op 20 mei.

Er werden vooral meer fase 1-studies uitgevoerd. "Dat zijn de studies aan het prille begin van het klinische onderzoek. We gingen van van 112 fase 1-studies in 2016 naar 160 studies in 2017", zegt Nathalie Lambot, experte klinische studies bij pharma.be. "Mede dankzij de korte beoordelingstermijn voor aanvragen van fase 1-proeven is ons land een aantrekkelijke bestemming om klinisch onderzoek uit te voeren."

"De stijging in het aantal goedgekeurde studies is een heel positief signaal, en bevestigt dat ons land een magneet is op het gebied van wetenschappelijk onderzoek naar nieuwe geneesmiddelen", vult Catherine Rutten, CEO van pharma.be aan.

Volgens de vereniging zijn de goede resultaten een gevolg van een "recordbedrag" aan investeringen en het gunstig wettelijk kader, waar in 2017 behoorlijk aan werd gesleuteld. Met een nieuwe wet over klinische studies voor nieuwe geneesmiddelen maakt België zich "als een van de eerste EU-lidstaten" op voor de toepassing van de Europese harmonisatieregels, die eind dit jaar in werking treden. Daarnaast besliste de regering "om de kosten voor het aanvragen van klinische studies te drukken, werd één nationaal college opgericht, en werd het wettelijk kader voor de biobanken aangepast", zegt pharma.be

De biofarmaceutische bedrijven investeerden vorig jaar 3,5 miljard euro in Onderzoek en Ontwikkeling, goed voor 80 procent van de klinische proeven. De overige 20 procent wordt door de academische wereld gefinancierd.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.