62 nieuwe sterfgevallen, 60 nieuwe patiënten opgenomen in ziekenhuis

De voorbije 24 uur zijn er 62 nieuwe sterfgevallen wegens COVID-19 gemeld. De voorbije dagen is een dalende trend te zien. Het gaat om een afname met "ongeveer 5 procent per dag", aldus interfederaal woordvoerder Steven Van Gucht maandag op de persconferentie van het Crisiscentrum.

Het totaal aantal doden te wijten aan het coronavirus in ons land komt zo op 8.707 te liggen. De afgelopen 24 uur werden 28 nieuwe overlijdens gemeld in Vlaanderen, 22 in Wallonië en 12 in Brussel. Van de 62 overleden er 35 mensen in het ziekenhuis en 26 in een woonzorgcentrum. Van de doden in de ziekenhuizen was 94 procent een bevestigde COVID-19-patiënt, van die in woonzorgcentra ging het om 73 procent.

Er werden in de afgelopen 24 uur ook 60 nieuwe patiënten met COVID-19 opgenomen in het ziekenhuis. "De trend van de voorbije dagen is gestabiliseerd. Er was geen stijging noch een daling op te merken in de voorbije zeven dagen. We blijven wel mooi onder de honderd hospitalisaties", zegt Van Gucht.

In totaal lagen er 2.222 patiënten in het ziekenhuis, van wie 478 op intensieve zorgen en 299 met ademhalingsondersteuning. Het aantal mensen op intensieve zorgen steeg op 24 uur tijd met 2 patiënten, maar ook daar tekent zich de voorbije dagen een dalende trend op van "ongeveer 5 procent per dag".

Sinds 15 maart zijn al 13.697 patiënten ontslagen uit het ziekenhuis en genezen verklaard. De afgelopen 24 uur ging het om 55 patiënten.

Er werden ook 18.606 nieuwe coronatesten afgenomen, wat het totaal op 584.707 brengt, en 368 bijkomende bevestigde besmettingen gemeld, wat het totaalcijfer doet oplopen tot 53.449. "De voorbije dagen is de dalende trend van het aantal besmettingen voorlopig gestopt. We zien het zevendaags gemiddelde opnieuw wat stijgen met 3 procent", aldus Van Gucht.

Bij dat laatste hoort wel een kanttekening. "Het is zo dat we sinds vorige week veranderd zijn van teststrategie. Er wordt nu veel meer getest en veel breder getest", beklemtoont Van Gucht. "Ook mensen met milde symptomen kunnen getest worden en komen dus terecht in de statistiek van het totaal aantal bevestigde besmettingen. En dat is waarschijnlijk de belangrijkste verklaring waarom het aantal besmettingen weer stijgt."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.