Aantal echtscheidingen fluks omhoog in derde kwartaal, mee door corona

Het aantal echtscheidingen is in het derde kwartaal van dit jaar met 7,5% toegenomen tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar. Dat blijkt uit cijfers van de notarissen. De stijging ligt aan een inhaalbeweging omdat koppels tijdens de lockdown in maart en april niet tot bij de notaris raakten, maar ook aan de coronamaatregelen die meer spanningen bij koppels opwekten waar de relatie niet zo goed meer zit.

In maart daalde het aantal echtscheidingen met 17 procent en in april met bijna 57 procent, omdat tijdens de lockdown aktes moeilijk ondertekend konden worden. In de daaropvolgende maanden bleven de echtscheidingen toenemen.

Notaris Bart van Opstal van Notaris.be ziet hiervoor een dubbele verklaring. Enerzijds is er de inhaalbeweging na de enorme terugval van maart en april, anderzijds heeft de lockdown heel wat mensen ertoe aangezet om de stap te zetten en tot een echtscheiding over te gaan.

"De lockdown heeft veel mensen aangezet tot nadenken", zegt Bart van Opstal. "Als je relatie goed zit, kan zo'n lockdown fijn zijn. Als je relatie niet goed zit, en je bent verplicht om met je gezin op een kleine oppervlakte samen te zitten, dan kunnen die coronamaatregelen een katalysator zijn die een aantal zaken sneller in beweging brengt. De lockdown heeft dus sociale en maatschappelijke gevolgen."

De nieuwe coronamaatregelen van de regering kunnen dan ook een verdere toename van de echtscheidingen in de hand werken. "Wanneer het aantal contacten dat we mogen hebben teruggedrongen wordt, ben ik ervan overtuigd dat de kans op echtscheidingen groter wordt. We moeten dan terugvallen op onze relatie. De uitlaatklep van sport, vrienden of op restaurant gaan valt weg. Als je relatie goed zit is dat prima. Als dat niet zo is, dan zijn die coronamaatregelen echt niet bevorderlijk", aldus de notaris.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.