Belgische chirurgen opereren gratis in de allerarmste landen

Miste u op 17 februari de reportage van Topdokters op VIER met Maurice Mommaerts die aan boord van the Africa Mercy gratis Fatou en Souleyman opereert, twee patiënten met een levensbedreigende aangezichtstumor? Op 9 maart krijgt u een tweede kans. Ook de dokters Jos Claes en Dominique Kerremans werken er volledig gratis en betalen zelf hun reis- en verblijfkosten. 
In 40 jaar heeft Mercy Ships 100.000 chirurgische behandelingen verricht, maar ook meer dan 43.300 lokale professionals opgeleid en meer dan 1.110 projecten voltooid voor de ontwikkeling van landbouw en infrastructuur. 

Dr. Jos Claes is neus- keel- en oorchirurg aan het UZA. Hij ging in oktober 2018 twee weken aan boord van het ziekenhuisschip als vrijwilliger om hoofd-halsingrepen uit te voeren.
Oogchirurge Dominique Kerremans gaat eind februari al voor de derde keer mee aan boord. Op het ziekenhuisschip is ze ‘senior ophtalmic technician’. Ze trekt er met het eye-team dagelijks op uit om mensen met zware cataract te onderzoeken om te beslissen welke patiënten een gratis operatie zouden krijgen op het ziekenhuisschip. 

Samenwerking tussen topdokter Mommaerts en huischirurg Dr. Gary Parker

In het programma Topdokters ziet u dr. Maurice Mommaerts aan het werk samen met dr. Gary Parker, één van de meest ervaren chirurgen bij Mercy Ships. Als vrijwilliger in hart en nieren redt dr. Parker al 33 jaar levens aan boord en biedt hij zijn kennis op het gebied van gezichtsreconstructie aan zonder enige vergoeding te krijgen.

Dr. Parker heeft nagenoeg zijn hele leven gewijd aan het geven van een nieuw gezicht aan veel Afrikaanse kinderen en volwassenen. Samen met zijn vrouw Susan en hun twee kinderen woonde hij de afgelopen 30 jaar op het ziekenhuisschip. Hun kinderen zijn aan boord opgegroeid.

Sinds 1978 maakt Mercy Ships medische en chirurgische zorg toegankelijk voor de allerarmste mensen. Elk jaar meert het grootste private ziekenhuisschip ter wereld voor 10 maanden aan voor de West-Afrikaanse kust.

Missie Senegal

Sinds augustus 2019 ligt het ziekenhuisschip – de Africa Mercy – in Dakar in Senegal. Tijdens deze missie zal Mercy Ships tussen de 1.200 en 1.700 operaties doen, meer dan 4.000 tandheelkundige behandelingen uitvoeren en plaatselijke gezondheidswerkers opleiden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.