Brieuc Van Damme loopt zich warm als opvolger Ri De Ridder

De opvolging van voormalig directeur-generaal van de dienst Geneeskundige Verzorging (Riziv) bleek een echte calvarietocht. Maar met stilaan vlottende besprekingen voor een nieuwe regering mag Brieuc Van Damme, ooit nog adjunct-kabinetchef van Maggie De Block (Open VLD), zich stilaan warmlopen.

Intussen staat de functie zowat drie jaar vacant. Dokter De Ridder speelde op verzoek van Maggie De Block trouwens nog even verlengingen in 2017 omdat men maar geen geschikte kandidaat op de kop kon tikken. Uiteindelijk ging De Ridder toch met pensioen in 2018.

Zijn opvolger moest slagen in de aanwervingsprocedures van het selectiebureau van de overheid, Selor. Tot twee keer toe kwam daar evenwel geen geschikte kandidaat uit de bus. Maar enkele weken geleden raakte dan toch bekend dat Van Damme (36) het gehaald zou hebben. Van Damme diende overigens niet alleen op het kabinet De Block, hij was ook aan het werk als corona-adviseur van Alexander De Croo en is dus gepokt en gemazeld in liberale kabinetten.

Vrijdaggroep en Itinera

Verder richtte hij mee de Vrijdaggroep op. Hij was er voorzitter tot en met 2017. De Vrijdaggroep profileert zich als een groep van jonge Belgische talenten (25-35 jaar) die zich voor de verbetering van onze samenleving wil inzetten. Ze doen dat ‘door strategienota’s over de belangrijkste uitdagingen op te stellen en door nieuwe inzichten en ideeën voor het debat aan te reiken’. Een andere bekende in die groep is dr. Sam Proesmans.

Brieuc Van Damme is niet onbekend met de werking van onze instellingen. Zo maakte hij al deel uit van de algemene raad van het Riziv en de Raad van Bestuur van het Federaal kenniscentrum voor de gezondheidszorg (KCE).

In het verleden werkte Brieuc voor de denktank Itinera, en gaf economie aan de Gentse en Antwerpse universiteit. Hij publiceerde een tiental politieke analyses,

Van Damme mag dan al de beste papieren hebben om De Ridder op te volgen, hij moet wel nog wachten tot er een nieuwe regering in de steigers staat. Die kan hem dan benoemen, een bevoegdheid waarover de huidige regering in lopende zaken niet beschikt.

Is die benoeming een feit, dan kleurt de ambtenarentop van onze federale gezondheidszorg voor een flink stuk blauw. Ook Pedro Facon, directeur FOD Volksgezondheid, verdiende immers eerst zijn sporen op het kabinet van Maggie De Block.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.