Termont betreurt afwezigheid Maria Middelares in Gents Ziekenhuisnetwerk

Dat het Gentse AZ Maria Middelares (AZMM) niet tot zijn Gentse ziekenhuisnetwerk behoort, betreurt hij. “Ik heb een uitstekende relatie met voorzitter Pascal Verdonck, maar hij motiveerde waarom AZMM wou aansluiten bij de E17. Jammer, maar we moeten nu eenmaal verder", aldus de nieuwe voorzitter van ZNG.

Hoe verliep zijn aanstelling die zopas bekend raakte? “Er stond een vacature open voor het voorzitterschap van het ziekenhuisnetwerk Gent (ZNG). Een aantal mensen uit ziekenhuizen contacteerde me met de vraag of dat me niet zou interesseren omdat ik er de geknipte man voor was. Ik heb dan gekandideerd.”

Zo ging dus de bal aan het rollen voor voormalig Gents burgemeester. Na een uitvoerig gesprek met de vier ziekenhuisvoorzitters, eerst met Jan Smets van AZ Sint-Lucas – stond het licht op groen. “Mijn uitgebreid netwerk en mijn verleden in het ziekenfonds – ik onderhandelde nog tussen ziekenhuis en mutualiteit – hebben vermoedelijk meegespeeld.” Hij beroemt zich op zeer goede contacten met de topmensen van het UZ. En het dossier van AZ Jan Palfijn – een ocmw-ziekenhuis van de stad – kwam geregeld op tafel tijdens zijn burgemeesterschap om financiële knopen door te hakken. “Ik ken dus beleid en strategie van de ziekenhuizen.”

E17

Dat het Gentse AZ Maria Middelares (AZMM) niet tot zijn Gentse ziekenhuisnetwerk behoort, betreurt hij. “Ruim twee jaar geleden heb ik nog huidig voorzitter Prof. Verdonck gevraagd om mee aan te sluiten. Ik heb een uitstekende relatie met Pascal Verdonck. Maar hij motiveerde waarom AZMM wou aansluiten bij de E17-ziekenhuizen. Nu, met mijn kersverse opdracht van netwerkvoorzitter, heb ik er nog meer spijt van dat we niet in één netwerk zitten. Maar we  moeten nu eenmaal verder.”

Soms wordt gezegd dat Gent, gemeten aan zijn inwonersaantal, één groot ziekenhuis te veel heeft, maar Daniël Termont wijst op de centrumfunctie van zijn stad. “Men komt zelfs van het buitenland Gent zoeken om te specialiseren in de verschillende ziekenhuizen. Alleen al de drie ziekenhuizen plus Oudenaarde, nummer vier in ons netwerk, stellen 9.000 mensen tewerk. Waarbij 865 artsen. Een enorm economisch gegeven.”

Misschien komt er ooit nog een groepering tussen E17 en ZNG in een volgende operatie? "Dat is nu zeker nog niet aan de orde, dus daarover ga ik niet speculeren. Laat ons eerst al de erkenningen rond krijgen. Vlaanderen is er volop mee bezig."

Het ziekenhuisnetwerk Gent zou inmiddels de laatste formaliteiten hebben afgehandeld voor een erkenningsaanvraag. Daniël Termont hoopt dat de erkenningen voor Vlaanderen dan over ten laatste twee maanden rond kunnen geraken.

> Lees ook: Daniël Termont nieuwe voorzitter ziekenhuisnetwerk Gent

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.