De Block: "Een nieuwe regering zal het land niet virusvrij maken"

"We moeten niet hele land opsluiten omdat sommigen maatregelen beu zijn", aldus minister De Block. De maatregelen die er vandaag zijn, zijn voldoende om het coronavirus in bedwang te krijgen, maar ze moeten dan wel worden gerespecteerd. "Een nieuwe regering zal het land niet virusvrij maken."
Dat zei minister De Block op Radio 1. Ze is er geen voorstander van om "het hele land opnieuw op te sluiten", omdat sommigen de maatregelen beu zijn. 

Het aantal besmettingen met covid-19 neemt toe richting 1.000 per dag. "Dat is veel. Het virus verspreidt zich opnieuw sneller", zei minister De Block. Ze wijst erop dat we enkel iets aan die curve kunnen doen door het eigen gedrag. "De hygiënemaatregelen respecteren, afstand bewaren, maskers dragen. Dat doet al veel."

Strenger?

Een oplossing als beleidsmaker zou kunnen zijn strengere maatregelen invoeren. De minister is echter geen voorstander van een nieuwe lockdown, zonder cultureel of sociaal leven. Het is voor haar belangrijker de mensen die de maatregelen beu zijn en niet opvolgen, te overtuigen van het belang van die regels. "De maatregelen die er nu zijn, zijn voldoende om het virus in te dijken, maar men moet ze respecteren", luidt het. "En men moet wie foert zegt, overtuigen."

Voortschrijdend inzicht

Niet voor het eerst wordt gewezen op de verschillende standpunten tussen wetenschappers en het beleid. "Het beleid is van in het begin mee door virologen bepaald", reageert De Block. "Als ze nadien van mening veranderen, dan is dat de wetenschappelijke evolutie. Niet alleen bij ons, ook bij de Wereldgezondheidsorganisatie en de Europese Unie zie je voortschrijdend inzicht."

De Block merkt ook op dat er in ons land geen hoge drempel bestaat om getest te worden. Wie een besmetting vermoedt, kan zich altijd laten testen. Quarantaine hangt af van positief of negatief testen, maar men bekijkt wel het aantal dagen nodig voor  quarantaine: "Er lopen gesprekken om te zien wat wetenschappelijk onderbouwd is voor een quarantaineperiode: dat aantal moet  veilig zijn zonder dat er dagen verloren gaan. "

Wat het testen van kinderen betreft, wijst de minister erop dat de pediaters zelf hebben gevraagd dat bij kinderen jongeren dan drie jaar niet te doen. Bij oudere kinderen moet worden gekeken of er een vermoeden bestaat op een besmetting. "We moeten vermijden dat kinderen elke week een wisser in hun neus krijgen", aldus De Block.

Maatregelen aanpassen aan fase

Maatregelen kunnen geregeld veranderen naargelang de fase waarin we zitten. Geef de wetenschappers de kans en de tijd om hun werk te onderbouwen. Op basis van voortschrijdend inzicht.

Een nieuwe regering zal het land niet virusvrij maken, besloot ze.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.