Debat miljardenvoorschot: Zorgnet-Icuro dringt aan op zekerheid in verband met supplementen

Zorgnet-Icuro spreekt zich bij monde van dr. Marc Geboers uit in het debat over het miljardenvoorschot covid-19. Het wordt voorgesteld als een compensatie, maar er zitten voor de ziekenhuizen nog enkele addertjes onder het gras. Bijvoorbeeld voor het gebruik van ereloonsupplementen. Snel klare wijn schenken is dan ook geboden.

Dr. Marc Geboers, directeur algemene ziekenhuizen Zorgnet-Icuro: "Het bedrag dat men voorschiet (in eerste instantie 1 miljard en ook nog twee keer 500 miljoen, red.) wordt als compensatie toegekend voor ons verlies, maar het is wel verbonden aan voorwaarden. Zo mogen we ereloonsupplementen niet oneigenlijk gebruiken. Extreem gesteld kan dat in theorie betekenen dat te hoge supplementen kunnen leiden tot het teruggeven van deze steun. En dat terwijl er door covid-19 toch een flink gat geslagen is in onze begroting, waardoor we zullen kampen met flinke tekorten."

Daarom dringen de ziekenhuizen aan op een defintieve 'spelregeling'. De facturatie is er immers zeker niet op vereenvoudigd met de invoering vorig jaar van de laagvariabele zorg. "Ook het verhaal van het zorgpersoneelfonds hangt nog ergens in de lucht", weet dokter Geboers. "Samen met de aanslepende regeringsformatie leidt dat tot een pak onzekerheden die we graag zo snel mogelijk opgelost willen zien."

> Lees ook: Naar het miljard: klaar voor de start

Bvas organiseert op 3 oktober in samenwerking met De Specialist een digitaal colloquium over dit thema. Meer bijzonderheden volgen.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.