Euthanasieproces - "Ik heb een naar de wet correcte euthanasie verricht" (uitvoerende arts)

De arts die de 38-jarige Tine Nys in 2010 euthanaseerde en die zich moet verantwoorden voor vergiftiging, zegt dat hij de euthanasiewet heeft nageleefd. "Ik heb een naar de wet correct uitgevoerde euthanasie gedaan. De euthanasie is unaniem goedgekeurd door de mensen die de wettelijke voorwaarden bekijken", zei de arts, die verwees naar de Federale Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie.

De dokter (59) uit Sint-Niklaas verklaarde dat de euthanasie bij Tine Nys de eerste was die hij uitvoerde wegens psychisch lijden. "Ik had wel al eerder euthanasie uitgevoerd voor lichamelijk lijden. Ik heb een opleiding tot LEIF-arts gevolgd, maar ben er wegens de drukte mee gestopt. De helft van de lessen heb ik gevolgd. (...) De klemtoon lag meer op het menselijke aspect dan op de artikels uit de wetten, maar er werd wel gewezen op de belangrijke verantwoordelijkheid van de arts. Ik heb duidelijk kennis genomen van de voorwaarden (in de euthansiewet, red.)."

"Ik heb een naar de wet correct uitgevoerde euthanasie gedaan. De euthanasie is unaniem goedgekeurd door de mensen die de wettelijke voorwaarden bekijken", zei de beschuldigde, die verwees naar de Federale Controle- en Evaluatiecommissie Euthanasie. Die maakte geen opmerkingen over de euthansie van Tine Nys.

"De emmer was vol"

Volgens de arts koos Tine Nys resoluut voor euthanasie. "Haar lijden was enorm. Ik heb meer dan 30 jaar praktijk en heb veel heel triestige verhalen gehoord, maar Tine was anders. ik kon begrijpen dat de emmer vol was, na zoveel zelfmoordpogingen. Alles ging verkeerd bij haar. (...) Ze wou geen enkele behandeling meer. Het was genoeg voor haar. Het was echt triestig."

"Bij het eerste contact vroeg Tine of ik euthanasie wou doen", stelde de arts nog. "Ik heb gezegd 'zo rap gaat dat niet'. Ik zei dat ik het zou doen als de wettelijke voorwaarden vervuld waren en dat het om ondraaglijk lijden moest gaan. (...) Ik heb haar gevraagd of er geen andere mogelijkheden waren, ze zei van neen. (...) Het was inderdaad als uitvoerend arts dat ze mij consulteerde."

Slapeloos

De uitvoerende arts stelde dat de huisarts van Tine Nys, de tweede beschuldigde in de zaak, niet achter de opzettelijke levensbeëindiging stond. "Tine had me gezegd dat de huisarts tegen euthanasie was. Dat was niets voor hem. Hij heeft advies gegeven omdat hij in eer en geweten haar situatie beoordeelde. Hij aanvaardde dat (de wens van Tine Nys, red.)."

De arts zei dat hij op de avond van de feiten geen tweede euthanasie uitvoerde bij een andere patiënt, zoals de familie van Nys verklaard zou hebben. "Je kan er geen twee op een dag doen, niemand kan dat. Je bent daar kapot van. Je slaapt niet de dag ervoor en de dag erna."

> Lees ook: Euthanasieproces - geen onderscheid in levensbeschouwing

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.