Frank Vandenbroucke over Maha-rapport: "Momentum om ziekenhuisfinanciering te veranderen is er door de crisis"

Volgens de minister is net door de crisis het momentum aanwezig voor zowel artsen als bestuurders om de zaken te veranderen in verband met de ziekenhuisfinanciering, eens te meer blootgelegd door het Maha-rapport.

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke reageerde al op de studie. Hij erkende dat het financieringssysteem van de ziekenhuizen "uiterst fragiel en moeilijk aanstuurbaar" is, onder meer omdat een deel van de vaste kosten gefinancierd wordt door de honoraria per prestatie. "We moeten uit die duale ziekenhuisfinanciering om naar een stabieler en efficiënter model te evolueren voor zowel ziekenhuizen als ziekenhuisartsen."

"Het nieuwe financieringsmodel moet transparanter voor de subsidiërende overheid en evenwichtiger voor de zorginstellingen, artsen en patiënten."

Hij merkte op dat er in het regeerakkoord veel aandacht is voor de hervorming ervan, maar laat nog niet in zijn kaarten kijken over hoe hij het systeem wil hervormen. "Ik ben liever iemand die pragmatisch aankondigt en radicaal uitvoert", klinkt het, "in plaats van radicaal aan te kondigen."

Volgens de minister is net door de crisis het momentum aanwezig voor zowel artsen als bestuurders om de zaken te veranderen. 

Lees ook : Farmacie duikt met minstens 7,2%, honoraria zeker 16,7% achteruit in 2020 ( Maha- Rapport)

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.