Gibbis blij met stap vooruit Brusselse ziekenhuisnetwerken

Gibbis, de koepelorganisatie van private Brusselse gezondheidsinstellingen, verheugt zich over de beslissing van de Brusselse regering om de reglementering over ziekenhuisnetwerken aan te passen. Dat gebeurde gisteren met twee voorontwerpen van ordonnantie waardoor private en openbare ziekenhuizen voortaan kunnen samenwerken.

De ziekenhuizen zullen binnen eenzelfde netwerk kunnen samenwerken onder VZW-vorm. Het netwerk zal dankzij een werkelijke vrijheid van beheer de zorgorganisatie kunnen afstemmen op de behoeften van de patiënt.

De tekst moet nog het regelgevend traject doorlopen. Hij heeft als voordeel dat hij een duidelijk kader schetst waarbinnen de ziekenhuizen zich zullen kunnen positioneren. De onderhandelingen lopen tussen de betrokken ziekenhuizen.

Ter herinnering: in februari 2019 keurde de Kamer een wet goed die alle ziekenhuizen verplicht om zich in netwerken te organiseren om de gezondheidzorg te verbeteren op het vlak van kwaliteit en efficiëntie. Het is de bedoeling om in Brussel maximum vier netwerken op te richten, twee daarvan zijn reeds gekend: één netwerk dat de Cliniques universitaires Saint-Luc, de Kliniek Sint-Jan, de Europa Ziekenhuizen en de Kliniek Saint-Pierre Ottignies groepeert en een ander Nederlandstalig netwerk rond het UZ Brussel.

> Lees ook: Wettelijk kader Brusselse ziekenhuisnetwerken rond, Chirec nog op de wip

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.