Margot Cloet: "Weldra overleg met DKV"

"Binnenkort overleggen we met DKV, dus daarop willen we niet vooruitlopen. We betreuren dit voorval waarbij DKV 33 ziekenhuizen uit hun geprivilegieerde polissen sluit", reageert Margot Cloet (Zorgnet-Icuro). "Ik ben zelf ook geen voorstander van hoge supplementen, noch van afdrachten. Maar je kunt geen kwaliteit houden als je gemiddeld nog niet aan 2% winstmarge geraakt volgens de Belfius-studie."

"De ereloonsupplementen zijn een zaak van de artsen maar natuurlijk zit er een groot stuk van de afdrachten in en dat heeft te maken met de onderfinanciering van de ziekenhuizen", legt de topvrouw van Zorgnet-Icuro uit. "De beslissing van DKV maakt het ook voor patiënten niet zo evident die een dergelijk contract hebben en nu noodgedwongen ziekenhuizen moeten uitsluiten in hun keuze."

"Dat de systemen voor accreditatie veel middelen vergen, ja, maar ze hebben ook hun vruchten afgeworpen qua investering in kwaliteit. Op een bepaald moment zal men ook dat moeten vernieuwen, maar de drie pijlers externe audit, Vlaamse zorginspectie en de indicatoren hebben onmiskenbaar tot kwaliteitsverbetering geleid. Ik zou het kind niet met het badwater willen weggooien."

"Daarom beslisten we vorig jaar om een Leerstoel te installeren die wetenschappelijk evalueert wat nu tot een betere kwaliteit heeft geleid en hoe we nog aanpassingen kunnen doorvoeren. Bovendien zijn ziekenhuizen vrij in hun keuze van kwaliteitscontrole."

De Vlaamse Zorginspectie is op dit moment wel niet in staat om al die kwaliteitscontroles op zich te nemen, verklaarde minister Beke onlangs nog in het Vlaams parlement. Wat vindt Cloet van de GZA-beslissing om niet meer verder te gaan met JCI en net meer terug te vallen op de Vlaamse Zorginspectie?

"Ik heb respect voor die beslissing. We moeten de volgende jaren zeker de stap zetten naar een nog beter systeem. Accreditatie kan daar een rol in blijven spelen. Als het onderzoek over drie jaar is afgerond, maken we de balans op. Intussen zal men de Vlaamse Zorginspectie met meer inspecteurs versterken zoals ook al aangegeven is in het Vlaams regeerakkoord."

> Lees ook: Marc Moens: "Een bewijs dat de ziekenhuizen de supplementen doen verhogen"

> Lees ook: DKV gooit 33 ziekenhuizen uit geprivilegieerde contracten wegens supplementen

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.