Nieuw euthanasieproces start in januari voor correctionele rechtbank Dendermonde

In de zaak van de euthanasie van Tine Nys in 2010, waarbij het Gentse hof van assisen de drie artsen vrijsprak voor vergiftiging, zal het nieuwe proces tegen de uitvoerende arts in januari starten in Dendermonde. Nu zal de correctionele rechtbank van Dendermonde zich uitspreken  over de burgerlijke afhandeling, met name of de arts veroordeeld moet worden tot het betalen van een schadevergoeding.

De 38-jarige Tine Nys kreeg op 27 april 2010 euthanasie op basis van psychisch lijden. Volgens het openbaar ministerie werden de voorwaarden van de euthanasiewet niet nageleefd en de drie artsen betrokken in de euthanasie moesten verschijnen voor het hof van assisen. Joris Van Hove gaf Tine Nys de dodelijke inspuiting en moest zich verantwoorden als uitvoerende arts.

Het Gentse hof van assisen had in de nacht van 30 op 31 januari de drie artsen vrijgesproken. Het openbaar ministerie besliste om geen eis tot cassatie in te stellen, wat betekende dat de strafrechtelijke vrijspraak van de artsen niet meer ongedaan kon gemaakt worden. De burgerlijke partij, de familie van Tine Nys, had wel cassatieberoep aangetekend.

Vrijspraak onvoldoende gemotiveerd

Het Hof van Cassatie besliste in september dat er een nieuw proces moest komen voor Van Hove, omdat zijn vrijspraak onvoldoende gemotiveerd werd. Voor de twee andere artsen die ook vrijgesproken waren, komt er geen nieuw proces.

Het proces tegen Van Hove wordt op 12 januari ingeleid voor de correctionele rechtbank van Dendermonde, die uitspraak doet over de burgerlijke afhandeling. De familie van Nys zal vragen dat de arts veroordeeld wordt tot het betalen van een schadevergoeding, maar de verdediging van Van Hove zal dat betwisten. Advocaat Walter Van Steenbrugge zal ook opnieuw proberen om de overste van de Broeders van Liefde René Stockman op te roepen, omdat hij zou tussengekomen zijn om de euthanasiezaak van Tine Nys voor het hof van assisen te brengen.

De zaak startte nadat één van de zussen van de vrouw klacht met burgerlijke partijstelling had ingediend. Het gerecht onderzocht de zaak maar de procureur des Konings in Dendermonde vorderde de buitenvervolgingstelling. De raadkamer in Dendermonde oordeelde in 2016 om de artsen buiten vervolging te stellen, maar de burgerlijke partij ging daartegen in beroep.

Het parket-generaal vroeg daarna ook de verwijzing voor vergiftiging van Tine Nys en de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling besloot uiteindelijk eind 2018 om de drie artsen te verwijzen naar het Gentse hof van assisen voor vergiftiging. Het was de eerste keer dat artsen zich daarvoor moesten verantwoorden sinds de inwerkingtreding van de euthanasiewet in 2002.

Het openbaar ministerie komt niet tussen in de zaak, tenzij de rechtbank een advies vraagt aan de openbare aanklager. De partijen zullen op 12 januari conclusietermijnen afspreken, waarna de zaak binnen een termijn van enkele maanden gepleit zal worden.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.