'Opletten voor moeheid artsen en personeel' (VBS)

“Wij, specialisten, kunnen ons aanpassen en zijn zelfs tot task-shifting in staat in sommige afdelingen, maar we moeten veel aandacht hebben voor ons personeel. Dat is inderdaad terecht moe", beklemtoont secretaris-generaal Donald Claeys. Hij waarschuwt er ook voor dat de verscherping van de crisis specialisten voor verscheurende dilemma's zal plaatsen.

“Het personeel heeft soms onaangepaste vakanties gehad. Het moest in quarantaine, moest collega’s vervangen… deze elementen werken stilaan ondermijnend. Dit is oplosbaar als het maar drie maanden duurt, maar het duurt al veel langer. Let op daarmee!”, waarschuwt Dr. Donald Claeys, secretaris-generaal van het VBS.

Verder beseft hij meer dan ooit dat specialisten bij de verscherping van de crisis voor moeilijke ethische keuzes zullen komen te staan. Bijvoorbeeld tussen de behandeling van covid-patiënten en patiënten met een dreigend acuut hartinfarct. “Een 55-jarige man met een dreigend acuut infarct moet onmiddellijk behandeld worden. De 65-jarige man met een covid-problematiek heeft 10% kans om te overlijden. De man met een infarct 100% als men hem niet adequaat verzorgt!”

Tot slot wijst hij op het veiligheidsaspect: “De burger moet zich veiliger voelen in het ziekenhuis dan in om het even welke andere setting. Veiligheid in het ziekenhuis is cruciaal.”

> Lees ook: "Tot 15% ziekenhuispersoneel dreigt uit te vallen"

> Prioriteitenlijst helpt ziekenhuizen bij uitstel niet-dringende hulp

> Medflix: prioriteitenlijst

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.