Patricia Lanssiers: "Vervelende tweespalt experts Brussel"

Patricia Lanssiers spreekt zich als directeur van Gibbis, de Brusselse koepel van zorginstellingen, uit over de recentste ontwikkelingen waarbij sommige ziekenhuizen als Sint-Jan aan de alarmbel trekken en anderzijds boodschappen de wereld worden ingestuurd om alles te minimaliseren (zoals door Prof. Jean-Luc Gala, Saint-Luc). Die werd eerder ook al lichtzinnig genoemd door minister Vandenbroucke.

Op radio 1 beklemtoont ze nogmaals dat mensen met belangrijke klachten niet mogen aarzelen om naar het ziekenhuis te gaan, zelfs al gaat het om niet-essentiële zorg. Om de zorgcapaciteit te behouden, moeten we het spreidingsplan blijven handhaven.

Deel van het probleem?

Ze noemt de huidige tweespalt bij gezondheidsexperts 'vervelend' en roept op tot eenheid: "De patiënten stromen toe in de ziekenhuizen, iedereen moet aan hetzelfde zeel trekken om de bevolking te motiveren zodat het gezondheidssysteem het volhoudt."

"Deze man is een deel van het probleem", luidde gisteren nog de snoeiharde kritiek op Prof. Gala vanwege minister Vandenbroucke en Marc Van Ranst. Die professor gaf gisteren nog een  weg in Het Laatste Nieuws" waarin hij de huidige situatie eens te meer minimaliseerde. De infectioloog en diensthoofd van het Saint-Luc-ziekenhuis in Brussel gooide in dat interview nog wat koren op de molen door te zeggen dat de toestand "minder erg is dan men laat uitschijnen". Eerder noemde hij Marc Van Ranst, Steven Van Gucht en Erika Vlieghe al paniekzaaiers. 

Huidige maatregelen

"De politiek moet duidelijke maatregelen nemen, het is niet makkelijk met onze staatsstructuur. We moeten nu vooruitkijken en zien dat het zorgsysteem het volhoudt." Of de huidige maatregelen volstaan? "Ze zijn zeker belangrijk, of ze volstaan, zal de toekomst uitwijzen", luidt het diplomatisch. Wel signaleert ze dat we oog moeten hebben voor een mogelijk tekort van FFP2-maskers voor de lange termijn. "Zowel op Brussels als federaal niveau probeert men daarop te anticiperen. Ik kan niet beloven dat we dat zullen vermijden, maar de Brusselse overheid probeert om tekort te vermijden."

De Brusselse WZC's hebben de waakzaamheid verhoogd met richtlijnen voor nieuwe maatregelen. Ze willen geen sluiting om de mentale gezondheid van de ouderen te vrijwaren. Het bezoekrecht is behouden maar beperkt tot twee contacten voor een periode van twee weken.

Wat de nieuwe teststrategie betreft, vindt Lanssiers dat we ideaal iedereen moeten kunnen testen. Een duidelijke prioriteit zoals die nu is gesteld, is een goede zaak. "We zeggen bij asymptomatische patiënten niet: ga maar, maar wel dat ze in quarantaine moeten. Second best is misschien niet genoeg, maar België in de Europese kopgroep en we schalen die testcapaciteit op tegen midden november."

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.