Snel extra initiatieven voor ziekenhuizen op komst (Vandenbroucke)

Minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (sp.a) benadrukt dat de ziekenhuizen al een voorschot van 2 miljard euro hebben gekregen om hun werking te garanderen. Op korte termijn zijn nog twee initiatieven op komst om de klappen van de coronacrisis te helpen opvangen.

Het Maha-rapport van Belfius bevestigt dat de coronacrisis een grote financiële impact heeft op de ziekenhuizen. Volgens die prognose was hun toestand voor de crisis al weinig rooskleurig, maar heeft Covid-19 een bijzonder zware impact op hun begroting. Zonder compensaties vanwege de overheden, zouden de gezamenlijke courante verliezen kunnen oplopen tot meer dan 2 miljard euro in 2020, aldus Belfius.

Minister Vandenbroucke herinnert eraan dat de ziekenhuizen, net om die financiële impact op te vangen, een voorschot kregen van 2 miljard euro. Vorige week donderdag is het Koninklijk Besluit gepubliceerd dat dit voorschot omzet in garanties en dat verduidelijkt op welke financiële tussenkomsten de ziekenhuizen kunnen rekenen om deze periode door te komen.

De tegemoetkomingen daarin zijn al langer bekend.

Hij kondigt voor de korte termijn nog twee initiatieven aan. Zo zullen de ziekenhuizen kunnen rekenen op enerzijds de misgelopen remgelden en anderzijds de misgelopen inkomsten op niet verzekerde patiënten. Ten slotte zal er ook voor de tweede golf een garantie komen dat de specialisten, inclusief de artsen-specialisten in opleiding, vergoed worden voor hun Covid-beschikbaarheid.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.