Spaanse (jonge) dokters uit de kleren als symbool tegen uitbuiting

In Spanje zijn tal van jonge dokters de straat opgetrokken in ondergoed om te protesteren tegen de armzalige middelen die ze krijgen tegen corona. Ze worden ook zwaar onderbetaald terwijl ze worden ingezet op cruciale diensten in de strijd tegen de pandemie.

Een jonge arts beschrijft de situatie als volgt: "“Ik werd weggehaald uit een OK om op intensieve zorg te gaan werken samen met een iets oudere resident anesthesie. We runden de intensieve zorg op een gegeven moment met ons tweeën, voor een honorarium van zes euro per uur, bruto.”

Intussen kondigt de Spaanse regio Aragon een lockdown af in enkele grote steden zoals Saragossa, Huesca en Teruel. 

"Ik begrijp de vermoeidheid en bezorgdheid van de bevolking", reageerde op Twitter de president van Aragon, Javier Lambán. "Maar als burgers geen burgerzin aan de dag leggen, werken de maatregelen niet."

In Madrid ligt een avondklok van middernacht tot 6 uur 's ochtends ter tafel. 

De regering van Castilië-La Mancha roept op tot standaardisatie van beperkende maatregelen voor heel Spanje. Zijn president Emiliano García Page heeft zich uitgesproken voor een nationale avondklok, een maatregel waar zijn Baskische collega Iñigo Urkullu ook positief tegenover staat.

De coronapandemie neemt niet af in Spanje. Gisteren kondigde het ministerie van Volksgezondheid 13.873 nieuwe besmettingen aan en waren er 218 nieuwe sterfgevallen. Volgens officiële gegevens van de Spaanse regering zijn in totaal bijna 1 miljoen mensen besmet met het coronavirus en zijn 34.210 mensen eraan overleden sinds het begin van de pandemie.

Door uit de kleren te gaan, protesteren de jonge artsen dan weer massaal tegen hun werkomstandigheden.

U kunt de video hier bekijken.

 

 

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.