Triage- en testcentrum Panacea klaar voor de winter

Sinds 23 november bevindt het triage- en testcentrum Panacea zich in speciaal  ingerichte containers, vlakbij de oude locatie, op de parking van het AZ Sint-Elisabeth Zottegem. Dat moest wegens de lang geplande verbouwingswerken aan de spoedgevallendienst. Een duurzame locatie dankzij een goede samenwerking tussen verschillende partners, waaronder het ziekenhuis.

Sinds de start van de Covid-crisis kunnen inwoners van de regio Brakel, Herzele, Lierde, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem en Zottegem, die getest of onderzocht moeten worden, in het Triage- en testcentrum Panacea terecht.

“De voorbije maanden konden wij gebruik maken van consultatieruimtes in het ziekenhuis zelf. Door de start van de lang geplande verbouwingswerken aan de spoedgevallendienst, werden we genoodzaakt naar een andere oplossing te zoeken", zegt Dr. Vermaercke, medisch verantwoordelijke voor het Triage- en testcentrum Panacea.

"Dankzij een goede samenwerking tussen verschillende partners, waaronder het AZ Sint-Elisabeth Zottegem en de verschillende betrokken gemeentebesturen, kan de huisartsenkring door deze verhuis een duurzame locatie aanbieden. Zo is de regio voorbereid voor de komende (winter)maanden en klaar om te anticiperen op beslissingen van het beleid.” 

Tot 350 testen per dag

Sinds 23 november bevindt het triage- en testcentrum Panacea zich in speciaal hiervoor ingerichte containers. Ze bevinden zich vlak bij de oude locatie, op de parking van het AZ Sint-Elisabeth Zottegem. Het triage- en testcentrum Panacea bestaat uit 4 volledig ingerichte consultatieruimtes en een ruime wachtzaal met onthaalbalie.

“Door meer consultatieruimtes ter beschikking te hebben, kan de testcapaciteit verhoogd worden naar 350 testen per dag als dit nodig zou blijken. Tegelijk kunnen we aan onze lokale huisartsen, die allemaal hun steentje bijdragen aan deze werking, een professionele en aangename werklocatie aanbieden voor de komende maanden”, besluit Dr. Vermaercke.

De gouverneur van Oost-Vlaanderen, Carina Van Cauter, was aanwezig bij de opening van het nieuwe triage- en testcentrum Panacea samen met de burgemeesters van de betrokken lokale besturen. “Het is belangrijk dat we voldoende mensen kunnen testen. Een testcentrum als dit, waar huisartsen, het ziekenhuis en de lokale besturen de handen in elkaar slaan om 24u/24u die testcapaciteit aan te bieden, is levensnoodzakelijk. Ik bedank iedereen die hierbij betrokken is. Dit is een voorbeeld van succesvol duurzaam crisismanagement. "

De gouverneur maakte van de gelegenheid gebruik om de Oost-Vlamingen op te roepen de maatregelen niet los te laten.

Enkel na afspraak

Het triage- en testcentrum Panacea is enkel toegankelijk na afspraak. Dat kan via de speciaal daartoe voorziene code ofwel na doorverwijzing van de huisarts.
Wie een activatiecode ontvangt via sms, kan rechtstreeks een afspraak boeken via www.mijngezonheid.be. Heb je klachten, dan wordt gevraagd eerst contact op te nemen met de vaste huisarts.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.