UGent grote slokop onderzoekssteun Europese Commissie

De Europese Commissie heeft vandaag de laureaten van haar European Research Council Starting Grant bekendgemaakt. Liefst twintig onderzoekers die opdrachten uitvoeren in naam van Belgische universiteiten worden gesteund met onderzoeksgeld dat ze in de komende vijf jaar kunnen gebruiken.

Onder de Belgische universiteiten is de Universiteit Gent de slokop, want zes van haar onderzoekers kunnen rekenen op een ERC Starting Grant. Daarna volgen de Vrije Universiteit Brussel en de Katholieke Universiteit Leuven met vier laureaten en ten slotte mogen ook drie onderzoekers van zowel de Université Libre de Bruxelles als de Université Liège op onderzoeksgeld rekenen.

De ERC Starting Grant is een onderdeel van Horizon 2020, het onderzoeks- en innovatieprogramma van de Europese Unie. Dit jaar zijn er 436 laureaten die in totaal voor 677 miljoen euro gesteund worden. De onderzoeken die gevoerd, worden bevinden zich binnen uiteenlopende domeinen, maar ze proberen allemaal hedendaagse vraagstukken en problemen aan te pakken.

Veel onopgeloste wetenschappelijke mysteries

"De huidige gezondheidscrisis heeft aangetoond dat er, ondanks de spectaculaire vooruitgang van de afgelopen decennia, nog veel onopgeloste wetenschappelijke mysteries zijn. En dat er even goed nog veel lessen uit het verleden kunnen worden getrokken. De beste strategie om dit aan te pakken, is om enkele van de knapste koppen in staat te stellen hun meest innovatieve ideeën uit te voeren en zo nieuwe ontdekkingen mogelijk te maken", stelt Jean-Pierre Bourguignon, voorzitter van de European Research Council.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.