Ziekenhuisaudits in nieuw kleedje: Erasmus MC laat 'verbeterkracht' toetsen

De externe ziekenhuisaudits van JCi en Niaz hebben hun beste tijd gehad, blijkt al uit eerdere reacties van onder meer GZA-ziekenhuizen en UZ Gent. Ook in het buitenland zoekt men naar nieuwe testmethodes om de zorgkwaliteit op te volgen en op peil te houden of zelfs nog te verbeteren. In Nederland geeft Erasmus MC het voorbeeld door zijn 'verbeterkracht' te laten toetsen.

Dat heet een primeur te zijn. Als eerste zorginstelling in Nederland heeft het Erasmus MC zich door Qualicor Europe - het voormalige Niaz - in een 'pilotaudit' laten toetsen op het vermogen om continu te verbeteren.

Vernieuwend

Erasmus MC laat periodiek de kwaliteit en veiligheid van zorg toetsen door Qualicor Europe . In oktober 2020 stond de accreditatieaudit gepland. Vanwege de covid-19-pandemie is deze toetsing een jaar uitgesteld. Dat bood de kans om samen een pilotaudit uit te werken. Prof.dr. Mieke Hazes, directeur Kwaliteit en Patiëntenzorg en reumatoloog (foto): “Ondanks de druk van de pandemie, wilden wij zelf graag getoetst worden. Maar dan wel op vernieuwende wijze. De pilotaudit moest bijdragen aan steeds beter worden.”

Toetsen in de geest van de norm

Samen met Qualicor Europe is een auditprogramma opgesteld met een aantal specifieke themablokken die relevant zijn voor verbeterkracht. De auditoren hebben die getoetst aan de hand van het internationale, wetenschappelijk onderbouwde Qmentum Global-normenkader waar Qualicor Europe mee werkt.

De audit gebeurde niet naar de letter, maar naar de geest van de norm. Wat dat precies betekent? CEO van Qualicor Europe dr. Ellen Joan van Vliet: “Dat noemen we ‘waarderend auditen’. De auditoren observeren vanuit het positieve gesprek de verbeterkracht van de organisatie.” Het betekent blijkbaar vooral een breuk met het verleden waar men nogal sterk gefocust was op wat wereldvreemde regelneverij. Dat althans was de klacht die onlangs ook nog door de CEO van GZA, Willeke Dijkhoffz, geuit werd toen ze besloot om de audits van JCI stop te zetten.

Ook de IC en Infectiepreventie

Ondanks de druk van de coronacrisis, wilden ook de Intensive Care en de afdeling Infectiepreventie van Erasmus MC deelnemen aan de pilot. Hazes: “Juist voor deze afdelingen is het belangrijk om in beeld te krijgen hoe ze presteren onder druk en hoe flexibel ze zijn. We zijn blij dat dit in overleg in de audit kon worden opgenomen.”  

Lid Raad van Bestuur van het Erasmus MC dr. Joke Boonstra: “We hebben deze audit echt samen ontwikkeld. Het was een oefening, voor ons beiden. We kijken met een goed gevoel vooruit: Qualicor Europe heeft ons lucht, houvast en vertrouwen gegeven op een manier die aansluit bij de dagelijkse praktijk. Dat geeft veel energie in de organisatie.” Benieuwd of deze andere werkwijze ook succes heeft en ook bij ons ingeburgerd raakt. Zo liet het UZ Gent onlangs nog weten dat het ook al nieuwe paden wil bewandelen, al dan niet met het voormalige Niaz.

> Lees ook: Waarom GZA van JCI naar Vlaamse kwaliteitsaudit overstapt

> Niaz test afgeslankte audit

> Accreditatie via de overheid? Onwaarschijnlijk

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.