China richt gigantisch quarantainecentrum op

Honderden Chinese werknemers wisselen elkaar vanaf vandaag 24 uur op 24 af om in enkele dagen een gigantisch quarantainecentrum op te richten. Dat moet helpen om een coronabroeihaard te bestrijden die 300 km ten zuiden van Peking aan de gang is.

Sinds de lente van 2020 heeft China de epidemie grotendeels afgeremd met quarantaines, controles van reizigers uit het buitenland, controles op verplaatsingen en verplichte coronatesten. Sinds halverwege mei is in China maar één dode geregistreerd: vorige week.

De laatste weken worden opnieuw honderden gevallen van Covid-19 gemeld, en dat geeft aanleiding tot nieuwe maatregelen. Ook al zijn de cijfers nog niet te vergelijken met die van Europa of van de Verenigde Staten, toch wordt testen opnieuw verplicht, en moeten veel mensen terug in quarantaine.

Prefab

De broeihaard die woedt in Shijiazhuang (11 miljoen inwoners), hoofdstad van de provincie Hebei (Noord) waarin Peking ligt, was voor de autoriteiten een aanleiding om een gigantisch quarantainecentrum te laten bouwen. Daarin kunnen risicopersonen worden afgezonderd.

Vandaag zijn daarom honderden werknemers met hijskranen geprefabriceerde witte kamers beginnen plaatsen op een uitgebreid terrein in de buitenwijken van de stad. Het is een beeld dat doet denken aan vorig jaar, toen in enkele dagen ziekenhuizen werden gebouwd in Wuhan, de Chinese stad waar het nieuwe coronavirus voor de eerste keer werd geïdentificeerd.

Het quarantainecentrum in opbouw in Shijiazhuang zal uitgerust worden met badkamers, warm water, wifi en airconditioning. Als het klaar is, binnen enkele dagen volgens de media, zal het contactgevallen opvangen.

Chinees nieuwjaar in aantocht

Volgens de nationale televisie zal het centrum onderdak kunnen bieden aan meer dan 4.000 personen in totaal. De bouw is op 13 januari begonnen, toen er kleine haarden ontstonden in enkele steden in het noorden van China.

Miljoenen inwoners werden er in een vorm van lockdown geplaatst. Ze moesten ook een verplichte test ondergaan, sommigen twee keer.

China is waakzaam, een paar weken verwijderd van de vakantieperiode voor Chinees nieuwjaar (11-17 februari). Die periode veroorzaakt meestal een massale toestroom van mensen die naar huis terugkeren om samen met hun familie het belangrijkste feest van het jaar te vieren.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.