Coronavirus - Profiel eerste overleden patiënt in België (update)

In ons land is een eerste patiënt overleden die besmet was met het coronavirus. Dat melden minister van Volksgezondheid Maggie De Block en haar Brusselse collega Alain Maron woensdag. Het gaat om een negentigjarige patiënt, die werd behandeld in Iris Ziekenhuizen Zuid.

"Ondanks de kwaliteit van de toegediende zorgen door de medische teams, is een 90-jarige patiënt overleden", zegt minister De Block. "In naam van de federale regering bied ik mijn oprechte medeleven aan zijn naasten en wens ik hen veel moed toe in dit moeilijk moment. Ik bedank ook het voltallige medische personeel voor zijn professionalisme en beschikbaarheid."

"Onze gedachten gaan vandaag uit naar de familie, maar ook naar het medisch personeel dat sinds de komst van het coronavirus ononderbroken aan de slag is, met professionalisme en koelbloedigheid", vult Brussels minister Maron aan. Beide ministers roepen de media op de rouwperiode van de familie van de overleden patiënt te respecteren.

Profiel
De eerste overleden coronapatiënt in ons land was een 90-jarige dame met andere ernstige en chronische aandoeningen. Dat heeft Hervé Deladrière, medisch directeur van de Iris Ziekenhuizen Zuid waar de vrouw verbleef, gezegd. De patiënte overleed gisteren/dinsdag in de namiddag.

De vrouw in kwestie is maandagmiddag iets na 13.30 uur opgenomen in het Iris Ziekenhuis op de site Molière, aldus Deladrière. De vrouw had ernstige longsymptomen, wat de artsen aan een besmetting met het coronavirus deed denken.

Ze werd meteen getest, maar de patiënte overleed dinsdagnamiddag. Na haar overlijden vernam het ziekenhuis dat ze inderdaad besmet was met het coronavirus, maar de vrouw werd de hele tijd wel in isolatie verzorgd, benadrukt Deladrière. "Heel de procedure is verlopen zoals het hoort." Over hoe de patiënte precies besmet is geraakt, communiceert het ziekenhuis niet, uit respect voor de privacy van de overleden vrouw en haar familie.

WZC

De 90-jarige vrouw werd overgebracht vanuit een woonzorgcentrum, bevestigt Steven Van Gucht, hoofd van het Wetenschappelijk Comité dat de coronacrisis opvolgt en de overheid adviseert. Daar worden alle nodige maatregelen genomen.

De Brusselse Iris Ziekenhuizen hebben intussen beslist alle onnodige bezoek zoveel mogelijk te vermijden, "om onze patiënten maar ook ons personeel te beschermen", aldus Deladrière "In de komende dagen, maar we weten nog niet precies wanneer, zullen we wellicht overgaan tot een volledige stop op bezoeken. We rekenen op de bevolking om dat te begrijpen."

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.