Druk op Brusselse ziekenhuizen blijft ondanks dalende opnamecijfers

De daling van de opnamecijfers zet zich gestaag door in de Brusselse ziekenhuizen, maar die waarschuwen wel dat de druk op intensieve zorg nog steeds groot is. Het UZ Brussel merkt ook op dat er in de laatste dagen geen tot weinig transfers meer gebeurden naar andere ziekenhuizen.

In de ziekenhuizen van het Iris-netwerk vond de piek van de tweede golf plaats op 2 november, toen er 325 COVID-19-patiënten opgenomen waren. Intussen is dat aantal gedaald naar een totaal van 224 gehospitaliseerde coronagevallen, waarvan nog 52 patiënten op intensieve zorg worden behandeld. De daling van het aantal opnames is dus duidelijk ingezet.

"We zien wel dat op intensieve zorgen de daling proportioneel trager gaat, maar wel bevestigd wordt. Helaas moeten we iedereen eraan herinneren dat afgelopen weekend nog steeds 60 procent van de beddencapaciteit op intensieve zorg gewijd was aan COVID-19", vertelt Etienne Wéry, afgevaardigd bestuurder van de Iris Ziekenhuizen.

Het UZ Brussel nam in de afgelopen 24 uur 4 nieuwe COVID-19-patiënten op, terwijl twee het ziekenhuis konden verlaten. Vandaag worden er in het universitaire ziekenhuis 94 bevestigde coronagevallen verzorgd, waarvan 25 op intensieve zorg. Een week geleden waren dat respectievelijk nog 103 en 31 patiënten. "We hebben de laatste dagen weinig tot geen transfers meer en er zijn wel minder opnames, maar de druk op intensieve zorg blijft groot", stelt Karolien De Prez, woordvoerster van het UZ Brussel.

De daling is tot slot ook merkbaar in de cijfers van de Chirec-ziekenhuizen. Vandaag verzorgen zij nog 128 COVID-19-patiënten, waarvan 25 op intensieve zorg, terwijl dit aantal een week geleden nog 160 gevallen betrof, waarvan 39 op intensieve zorg.

U wil op dit artikel reageren ?

Toegang tot alle functionaliteiten is gereserveerd voor professionele zorgverleners.

Indien u een professionele zorgverlener bent, dient u zich aan te melden of u gratis te registreren om volledige toegang te krijgen tot deze inhoud.
Bent u journalist of wenst u ons te informeren, schrijf ons dan op redactie@rmnet.be.